Нова смърт от ебола е регистрирана в Западна Африка

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 януари 2016 в 13:37 4436 0

Кредит Daniel Berehulak / Flickr.com

Здравни работници пренасят 8-годишно момче със съмнение за вируса ебола в Центъра за лечение в Монровия, Либерия 

Нова смърт от ебола е била регистрирана в Западна Африка само няколко часа след обявяването й за зона, свободна от епидемията.

Това съобщава на интернет страницата си Световната здравна организация.

На 14 януари СЗО обяви края на епидемията на ебола в Либерия, както и че всички известни пътища за разпространение на заболяването в Западна Африка са обезвредени. Сиера Леоне е обявена за зона, свободна от епидемията на 7 ноември, 2015, а Гвинея - на 29 декември. В трите страни, най-силно пострадали от епидемията, в продължение на 42 дни (два 21-дневни инкубационни периода на болестта) не е имало нови случаи на инфекция с ебола.

Въпреки това, СЗО предупреди, че може да има нови огнища и само няколко часа след обявяването била регистрирана нова смърт от ебола в Сиера Леоне. Организацията съобщи, че 22-годишна студентка е починала в Маргубаке, след като се разболяла в същото населено място, близо до границата с Гвинея. Тестът за ебола показал положителен резултат едва след смъртта й. Това означава, че заразената жена е била в контакт с други хора.

Този смъртен случай от ебола е първият в Сиера Леоне за последните 3 месеца. В момента заради заболяването на момичето, под карантина са повече от 100 души, според агенция Reuters.

Настоящата епидемия на ебола в Западна Африка е най-голямата възниквала някога. Според СЗО, средната смъртност от заболяването при тази епидемия е била около 50%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !