Нови пукнатини на Международната космическа станция

Ваня Милева Последна промяна на 31 август 2021 в 11:04 7077 0

Първият компонент на МКС - модулът "Заря". Кредит: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Руски космонавти откриха пукнатини на модула "Заря" на Международната космическа станция (МКС) и са загрижени, че пукнатините могат да се разпространят с течение на времето, съобщи в понеделник (30 август) висш космически служител.

"На места на модула "Заря" са открити повърхностни пукнатини", разказва Владимир Соловьов, главен инженер на ракетно-космическата корпорация "Енергия", пред агенция РИА.

"Това е лошо и предполага, че пукнатините ще започнат да се разпространяват с течение на времето."

Модулът "Заря", наричан още функционален товарен блок, е първият компонент на МКС, изстрелян някога, той е на орбита от 20 ноември 1998 г..

Соловьов наскоро заяви, че МКС започва да показва възрастта си и предупреждава, че потенциално може да има "лавина" от повреди в оборудването след 2025 г., съобщава Ройтерс.

Появата на тези нови пукнатини е след няколко скорошни инциденти на МКС. През март руските космонавти запечатаха две малки пукнатини - приблизително широки колкото човешки косъм - в модула "Звезда".

Модулът "Звезда" съдържа жилищни помещения за двама космонавти и системите за поддържане на живота на станцията, заедно с резервни системи за поддържане на живота в американската част на станцията.

Смята се, че от малките пукнатини в модула изтича въздух, които НАСА и руската космическа агенция Роскосмос изследват от месеци.

И през август без видима причина руският изследователски модул "Наука" неочаквано активира реактивните си двигатели за маневриране, което доведе до отклоняване на МКС от нейната орбита.

Руските власти съобщиха, че софтуерна грешка и човешка грешка вероятно са довели до инцидента.

Източник: New cracks found on International Space Station
Nicoletta Lanese, livescience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !