Нови животни се появяват в резултат от човешката дейност

Хората са свързани и с появата на нови видове

Катя Димитрова Последна промяна на 01 юли 2016 в 10:00 4016 0

Кредит Walkabout12, via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0; , Creative Commons Licence

Редица видове вече са изчезнали или са изчезващи в резултат от човешката дейност, но много други процъфтят именно заради нея. Ново проучване на екип от Копенхагенския университет, цитирано от Science daily, обобщава причините за видообразуването, предизвикано от човека.

Все по-голям брой примери показват, че хората допринасят не само за изчезването на вече познати животни, но и за появата на съвсем нови. Това може да се дължи на механизми за създаването на хибрид, опитомяването на диви животни, изкуствен подбор или появата на нови екосистеми като градската среда.

Появата на нови видове обаче не може просто да замени липсата на изчезналите, което предполага необходимостта от спешни мерки за опазване на околната среда в подходящ за обитание на познатите видове свят.

Един нов представител на фауната е т.нар. „лондонски подземен комар“ (London Underground mosquito), появил се в метрополитена под британската столица. Там видът вече е създал обособена популация. Тъй като тези насекоми вече не могат да се кръстосват с обикновени комари, заради генетични различия, можем да говорим за появата на нов вид.

Същевременно най-малко 6 от 40-те най-важни земеделски култури в света вече се смятат за изцяло нови.

Въпреки че не е възможно да се определи количествено точно колко видообразувания са причинени чрез човешки дейности, въздействието им е значително, заключават учените.

Специалисти от университета в Куинсланд призовават за спешни дискусии от правителствена страна, които да вземат необходимите мерки за опазване на биоразнообразието в глобален мащаб.

Изследователите са единодушни, че продължаващото изчезване на видове може да доведе до шесто масово измиране в историята на света. След последния ледников период преди 11 500 години, са изчезнали 225 бозайници и 523 вида птици. За същото време хората са опитомили 470 вида животни и близо 270 вида растения.

Изследването е публикувано в Proceedings of Royal Society.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !