27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Ново лекарство облекчава менопаузата, без да вреди

DHED доставя естроген единствено на мозъка

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 24 юли 2015 в 15:36 236960
Снимка: www.medscape.com

Жените, които страдат от горещи вълни, нощни изпотявания, загуба на памет и други неприятности по време на менопаузата вероятно ще се сдобият с нов медицински продукт, който да облекчи тези симптоми по безопасен начин, докладва изследване на Центъра по здравна наука в Университета на Северен Тексас.

Веществото изключва риска от рак, тъй като се превръща в естроген единствено в мозъка. Повечето от сегашните хормонално-заменящи терапии са опасни, защото разпространяват естрогена из цялото тяло, което се смята, че е заплаха за здравето.

Изследването на професор Ласло Прокай (Laszlo Prokai), ръководител на Центъра Robert A. Welch, е публикувано в академичното научно списание Science Translational Medicine.

Опитите за естрогена в тялото са били провеждани в голям мащаб през 2002 и са доказали съществуващата връзка между хормонално-заменящите терапии и рака, което накарало много жени да прекъснат лечението и да продължат с мъките си.

"Тъй като DHED доставя естроген единствено на мозъка, другите органи са предпазени от хормона и от неговите странични ефекти. Останалата част от тялото не припознава DHED, само мозъкът го преработва в естроген." - разказва Прокай за своя медикамент - "DHED е съкратеното наименование на разучаваното химично вещество."

DHED произвежда естроген в мозъка, но не и в тялото. Мишки са генетично модифицирани да светят на местата, където са инжектирани с хормона. Чистият естроген произвежда ярко излъчвана светлина в областа на вътрешните органи (в центъра). А третирани с DHED мишки (вляво) не светят повече в сравнение с нетретираните (вдясно), което е показател, че DHED не се превръща в естроген в тялото им.


Жените, които се подлагат на хормонално-заменящи терапии, са предупреждавани, че е необходимо да са възможно най-кратки и редки. А симптомите могат да продължат повече от 10 години, според проучване на Центъра по здравна наука.

Експертите на центъра споделят, че DHED тепърва трябва да бъде тестван върху хора и признат от научната общност, но се предполага, че той ще бъде решението за милиони жени по света.

Според клиника Mayo Clinic, жената е в менопауза 12 месеца след последния й менструален цикъл, за Америка това обикновено е около 40-та или 50-та година.

В интервю, Прокай казва, че DHED ще даде възможност на жените да живеят без "постоянно да получават пристъпи на горещи вълни, безсъние, депресия, загуба на паметта и влошаване на способността им да се научават на новости за тях."

Четиринадесет учени и биохимици са сформиралите екипа, който проучва лечението.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.