Ново "метално дърво" може да е бъдещето на супер леките автомобили

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 март 2019 в 12:23 6105 1

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Учени са създали "метално дърво", което е устойчиво като титаний, но достатъчно леко, за да плува над вода, съобщават Futurism

В момента могат да бъдат произведени само малки количества, но ако се намери начин да се разшири производствения процес, този материал може да бъде изплозван за всичко, от изключително устойчиви смартфони, до супер леки коли. 

Учените от Университета Пенсилвания, в Университета Илинойс и Университета Кеймбридж описват как са създали металното дърво, в проучване, наскоро публикувано в списанието Scientific Reports.

Първо поставят малки пластмасови сфери, всяка с размер няколко стотин нанометра, във вода. След това изпаряват водата, което кара сферите да се струпват в подреден ред. После се използва процес, наречен галванопластика, за да се покрият с никел. Накрая се използва разтворител, който разтваря пластмасовите сфери, оставяйки само финия слой никел.

Около 70% от получения материал е кухини празно пространство, но ниската плътност не е единствената прилика на материала с дърво.

"Причината да го наречем метално дърво не е само плътността, която е сходна с тази на дървото, но и клетъчата му структура", разказва ученият Джеймс Пикъл (James Pikul). "Клетъчните материали са порьозни. Ако погледнете дървото ще забележите точно това, плътни части поддържат структурата, а порестата част е създадена да поддържа биологичните фукнции като транспорта на вещества между клетките."

В момента създаването на парче от материала с размера на пощенска марка отнема около един ден. Но ако учените успеят да разширят успешно процеса, потенциалните употреби на материала са многобройни. 

Архитектите могат да го използват за построяването на сгради с по-добро съотношение между тегло и сила, а производителите на електроника може с него да покриват устройствата си и така да им придадат устойчивост без особено допълнително тегло. Запълвайки порите с химикали, учените биха могли да превърнат материала и в много леки презареждащи се батерии. 

Тимъти Рупърт (Timothy J. Rupert), професор по материалознание в Калифорнийския Университет, който не е част от проучването също вижда потенциална употреба на материала в транспорта. 

"Може да си представим автомобил със същите стандарти за сигурност като настоящите, но в пъти по-лек," смята той. "Това би имало огромен ефект върху енергийната ефективност."

С други думи, това метално дърво може да позволи електрическите автомобили да се движат много по-дълго с едно зареждане, изключвайки един от основните проблеми, който още спира много шофьори от това да преминат към автомобили, задвиждавни от непетролни източици. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

30.03 2019 в 20:41

Титаний в българския език няма.

А магическият процес с който получават порест никел е почти 1:1 с технологията, по която от десетилетия произвеждат никеловите електроди в NiMH, NiCd и NiFe батерии.

Какво е новото? (освен употребата на подобна дисперсна система за механично-конструктивни цели)