Обявени са резултатите от най-мащабното търсене на извънземни

Ваня Милева Последна промяна на 19 февруари 2020 в 00:18 12310 0

Концепция на художник за близка цивилизация, която изпраща сигнал към Земята, след като е наблюдавала преминаването на нашата планета пред слънцето. Сега астрономите са сканирали 20 близки звезди в транзитната зона на Земята в търсене на такива сигнали. Кредит: Breakthrough Listen.

Проектът Breakthrough Listen, насочен към намиране на извънземни цивилизации, събра почти два петабайта данни. Сега те са публикувани в публичното пространство. Така че, сега всеки може да потърси сигнали от извънземни във файловете, публикувани като част от тази огромна работа за намиране на братя по разум.

Проектът стартира през 2016 година. През 2018 г. астрономите започнаха да търсят сигнали в галактически мащаб с помощта на австралийския телескоп CSIRO Parkes, сериозно модернизиран за проекта.

С този телескоп са получени половината от предоставените сега данни. Поради географското си положение той е идеален за наблюдение на равнината на Галактиката. Но именно там са концентрирани повечето от звездите и вероятно планетите. Другата половина от данните е събрана на радиотелескопа Green Bank в Съединените щати. Изследователите са търсили извънземни сигнали на честоти от 1 до 12 гигагерца.

Това е второто публикуване на данни на Breakthrough Listen. Първото бе през 2019 г. и оттогава количеството на получената информация се удвои, заяви водещият системен администратор на Breakthrough Listen Мат Лебофски (Matt Lebofsky). "Надяваме се, че тези набори от данни ще разкрият нещо ново и интересно, било то друг интелигентен живот във Вселената или все още неразкрит природен астрономически феномен."

„През цялата човешка история имахме ограничено количество данни за търсене на живот извън Земята. И затова всичко, което можехме да направим, бе да спекулираме. Сега получаваме много данни и можем да правим истинска наука итези данни са достъпни за широката общественост,з а всеки, който иска да знае отговора на този задълбочен въпрос“, заяви Юрий Милнър, основателят на Breakthrough Listen.

Лунен залез, около 2:30 ч., Very Large Array в равнините на Сан Агустин, Ню Мексико. VLA се обединява с Института SETI за регистриране на данни, в които могат да се търсят сигнали от извънземен разум. Кредит: UC Berkeley, Breakthrough Listen

Участниците в проекта канят експерти от цял ​​свят да участват в анализа на събраните данни.

"Вероятно 20% или 30% от данните от всички проведени от нас наблюдения са анализирани и включени в [научни] статии, - разказва Андрю Симиън (Andrew Siemion) от Института по SETI -. Нашата цел - да ги анализираме не само до 100%, а и 1000% или 2000%. Искаме да ги анализираме многократно".

Астрономите търсят радиосигнали от 20-те най-близки звезди, подредени така, че Земята да може да бъде открита от техните системи по транзитния метод. Инструментите за наблюдение са достатъчно чувствителни, за да открият насочен предавател с мощността на радиотелескопа Arecibo.

Проектът Breakthrough Listen, базиран в UC Berkeley, събра почти два петабайта данни от телескопа Green Bank в Западна Вирджиния (вдясно) и радиотелескопа Parkes в Австралия (вляво) и ги предоставя на научната общност за анализ в търсене на сигнали от интелигентни цивилизации. Кредит: Breakthrough Listen

Неанализираните наблюдения от изследването на галактическия диск и галактическия център са приоритет за Breakthrough Listen поради по-голямата вероятност да се наблюдава изкуствен сигнал от този регион на плътни звезди. Ако изкуствените предаватели не са често срещани в галактиката, тогава търсенето на силен предавател сред милиардите звезди в диска на нашата галактика е най-добрата стратегия, коментира Симиън.

От друга страна, поставянето на мощен, междугалактичен предавател в ядрото на нашата галактика, може би захранван от черната дупка с маса 4 милиона масата на Слънцето, може да не е извън възможностите на една много напреднала цивилизация. Галактическите центрове могат да бъдат т. нар. "точки на Шелинг"*: вероятни места за среща на цивилизациите или поставяне на маяци, за да покажат своето местоположение.

*В теорията на игрите "фокусна точка" (или точка на Шелинг) е решение, което хората са склонни да избират по подразбиране при липса на комуникация. Концепцията е въведена от американския икономист Томас Шелинг в книгата си „Стратегия на конфликта“ (1960). Но очевидността на фокусната точка зависи от времето, мястото и самите хора и може да не е окончателното решение.

„Галактическият център е обект на много специфична и съгласувана кампания, бключваща всички наши съоръжения, тъй като сме единодушни, че този регион е най-интересната част от галактиката Млечен път“, заяви Симиън. „Ако една напреднала цивилизация от Млечния път иска да постави някакъв маяк, връщайки се към идеят за точките на Шелинг, галактическият център би бил добро място за това. Той е изключително енергиен, така че човек може да си представи, че ако една напреднала цивилизация иска да впрегне много енергия, тя по някакъв начин би могли да използва свръхмасивната черна дупка, която е в центъра на галактиката Млечен път".

Изследователите също провериха дали междузвездните скитници 'Оумуамуа и 2I/Borisov подават някакви съмнителни сигнали.

Космическият телескоп Хъбъл на НАСА направи тази снимка на междузвездната комета 2I/Borisov през октомври 2019 г., два месеца преди най-близкото й приближаване до Слънцето. Кредит: NASA, ESA and D. Jewitt, UCLA

Breakthrough Listen публикува наблюденията си на междузвездната комета 2I/Borisov, която имаше близка среща със Слънцето през декември и сега е на път да излезе от Слънчевата система. По-рано групата сканира междузвездния обект 'Оумуамуа, който премина през центъра на нашата Слънчева система през 2017 г. Нито един от тях не показа сигнали с предполагаем изкуствен произход.

 Но астрономите не се отчайват, защото повечето търсения тепърва предстоят.

Около половината от събраните данни са получени с телескопа Parkes. Кредит:  CSIRO.

Между другото, сега известният радиотелескоп VLA се присъединява към търсенето на сигнали от извънземни. Астрономите няма да преглеждат неговите програми за наблюдение, просто всички събрани данни ще бъдат анализирани за две цели. Астрофизиците ще изследват Вселената, а ентусиастите по контактите с извънземни ще търсят съобщения от братя по разум. За това Институтът SETI ще инсталира специален интерфейс на VLA.

Източник:

Breakthrough Listen scans Milky Way Galaxy for beacons of civilization, UC Berkeley

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !