Огнена топка се взриви над Гренландия край американска военна база, но никой не я видя

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 август 2018 в 10:42 9564 3

Миналия месец над Гренландия бе открит огнен метеор с мощност 2,1 килотона, близо до база на американските военновъздушни сили, съобщиха учени в Twitter, цитирани от space.com.

На 25 юли в близост до въздушната база Туле е идентифициран обект, движещ се с около 24 километра в секунда или 87 000 км/ч., което е 74 пъти повече от скоростта на звука, според The Aviationist.

Събитието е забележително не само за 2,1 килотона енергия, втората по енергия "експлозия" от този род за тази година - но и заради вълненията в социалните медии, че метеорът е изгорял само на около 43 километра северно от въздушната база Туле, без да бъде забелязан предварително и регистриран само от сензорите на военновъздушната база.

Военновъздушните сили на САЩ не съобщават веднага за събитието. Говорителката на Военновъздушните сили капитан Хоуп Кронин обаче заяви наскоро в електронно писмо до Military.com, че никой не е бил ранен и че метеорът не е засегнал или навредил на дейността на базата.

Ханс Кристенсен (Hans Kristensen), директор на проекта за ядрена информация на Федерацията на американските учени, отхвърля в Military.com идеята, че експлозията може да е била нещо друго - например, руска ракета, насочена към Туле.

НАСА, която следи метеори, комети, астероиди и други космически отломки, потвърди данните за метеора.

"Метеори на тази величина или по-големи, причинени от попаденията на малки астероиди (с размери няколко метра) върху атмосферата на Земята, се появяват няколко пъти в годината", коментира говорителката на НАСА ДжоАна Уендел (JoAnna Wendel). "За сравнение, метеорът през 2013 г. над Челябинск, Русия освободи над 200 пъти енергията на метеора над Гренландия".

Тези обекти са не повече от няколко метра, заради което е трудно да бъдат открити, преди да ударят Земята. Затова учените на НАСА нямат представа кога и къде ще се случат такива събития.

Когато тези космически скали навлязат в атмосферата, те се разпадат и рядко остатъците им достигат земята. Ударната вълна, генерирана от сблъсъка с атмосферата, е източникът на "експлозията" и дава оценка на енергията на обекта.

Тези предмети са твърде малки, за да причинят много щети, освен ако някой не бъде ударен от фрагмент или ако е близо до взривната звукова вълна. Това се случи през 2013 г. когато 17 метровият метеор удари Челябинск. Ударната вълна разби прозорци и повреди много сгради, а повече от 1000 души бяха ранени.

За сравнение, този метеор се е разбил в атмосферата, освобождавайки 300 килотона енергия или 20-25 пъти повече енергия, отколкото атомните бомби, паднали по време на Втората световна война. И все пак Челябинският метеор е много по-маломощен от събитието край река Тунгуска в Сибир, което освободен от 10 до 15 мегатона енергия през 1908 г. 

Въпреки че експлозията на огнено кълбо в Гренландия е била все пак доста мощна, никой не я е забелязал.

"Тъй като това е толкова отдалечено място, няма снимки на огнената топка", отбеляза Робърт Лънсфорд (Robert Lunsford) от American Meteor Society за Live Science. "Всъщност нямаме никакви визуални доклади и ако не бяха американските военни сензори, дори нямаше да знаем за този обект".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

09.08 2018 в 20:19

Искам да живея в толкова рядко населена страна.