Олтар на 2 800 години носи доказателства за библейска война

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 23 август 2019 в 10:38 7544 0

Кредит Adam Bean

Каменният олтар на 2 800 години, открит в светилището в древния град Атарот.

Каменен олтар на 2 800 години, открит в моавско светилище в древния град Атарот в Йордания, може да разкрие загадките около древна библейска война. 

На олтара са открити два надписа. Думите са на моавски език, докато числата са на йератическа писменост (египетска писмена система). Изглежда олтарът датира от времето след Меша, цар на Моав, успешно възстанал срещу Царството на Израел и завзел Атарот от неговия контрол. По онова време Израел се разделя на две части и северното царство запазва името Израел, докато южното се нарича Юда. 

Според Стария завет на Библията, преди Меша да се разбунтува, Моав е трябвало да плаща на Израел годишен данък от хиляди агнета и голямо количество овча вълна. Въстанието е описано и на стелата на Меша, открита през 1868 г. в Дибон, Йордания, според която Меша превзема Атарот и е убива много от жителите на града.  

Олтарът е открит при разкопки на светилището през 2010 г. И двете са описани наскоро в списание Levant.

Единият от двата надписа на олтара изглежда описва бронзът, заграбен след завземането на Атарот. 

"Може да се предположи, че количествата бронз, плячкосани от завладения град [Атарот] по-късно са предложени като дар в светилището и са записани на олтара", обясняват учените в своята публикация. 

Вторият надпис е фрагментиран и труден за разчитане. Части от него изглежда гласят (в превод), че "4 000 чужденци мъже са се разпръснали", докато друга част от надписа споменава "опустошения град".

"Все още много детайли около надписа остават неясни", съобщават учените, освен, че надписът може би описва събития, случили се по време на въстанието на Меша срещу Израел и завземането на Атарот. 

Ароматни вещества като тамян и етерични масла са горени на олтара, разказва водещият автор на изследването Адам Бийн (Adam Bean), докторант в департамента по науки за Близкия изток на Университета Джон Хопкинс в Балтимор. 

Надписите върху олтара доказват, че моавците са успели да завземат Атарот, обяснява съавтора Кристофър Ролстън (Christopher Rollston), професор по северозападни семитски езици и литература в Университета Джордж Вашингтон в град Вашингтон.

От олтара личи и че преди 2 800 години моавците са имали умели писари, използвали своя писменост. Надписите върху олтара са "най-ранното доказателство, с което разполагаме за отделна моавска писменост", пояснява Ролстън, въпреки че надписите върху стелата, открита през 1868г., са на моавски език със символи от иврит. 

"Често говорим за силно развитото писмено обучение в древен Израел, и с право, [но надписите върху олтара показват], че древен Моав също е имал даровити писари", допълва Ролстън. 

Днес Атарот се нарича Кирбат Атаруз. Разкопките на обекта са ръководени от Чан-Хо Дзи (Chang-Ho Ji), декан по обучението в Университета Ла Сиера на Ривърсайд, Калифорния. 

Източник: Live Science - Biblical War Revealed on 2,800-Year-Old Stone Altar

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !