Опасна зараза се предава при ухапване от маймуни

Горилите представляват основен източник на инфекциозни агенти, които могат да бъдат предадени на хората

Катя Димитрова Последна промяна на 21 юли 2016 в 11:00 7108 0

Кредит www.natureworldnews.com

Учени от Института „Пастьор“ са идентифицирали два нови щама на HTLV-4 вирус в двама ловци, които са били ухапани от горили в Габон. Тези открития подкрепят идеята, че горилите представляват основен източник на инфекциозни агенти, които могат да бъдат предадени на хората. Техните открития са публикувани в сп. Clinical Infectious Diseases.

Много от вирусните патогенни агенти, които са се появили у хората през последните десетилетия, са от животински произход - включително SARS-коронавирус, вируса на птичия грип, хантавируси и вирусите на Ебола и Марбург. След първоначалния контакт между видовете, някои от тези вируси използват различни еволюционни механизми, за да се адаптират към новия си човешкия организъм, пише Science Daily.

Изследователите, ръководени от Антоан Гесен (Antoine Gessain), работили върху група от РНК вируси, известни като HTLV ретровируси. В между 2 и 8% от случаите, тип HTLV 1 води до тежки форми на левкемия, лимфом или карциномна невромиопатия.

Има четири вида HTLV вируси. Те водят началото си от примати, особено горили и шимпанзета. Тези вируси могат да се разпространяват чрез сексуален контакт, преливане на кръв или кърмене. Смята се, че близо 20 милиона души по света са заразени от HTLV-1, най-вече в Япония, Карибите, Латинска Америка и тропическа Африка.

HTLV-2 засяга някои малки групи от населението и интравенозните наркомани – с него са заразени около един милион души в цял свят.

Вирусът на HTLV-3 е наблюдаван само при малък брой хора в Камерун, живеещи в близък контакт със заразени нечовекоподобни примати. HTLV-4 досега беше идентифицирани само в един човек, който живее в южната част на Камерун, но произхода на инфекцията не е могъл да бъде проследен.

Учените от Института „Пастьор“, работещи в сътрудничество с Международния център за медицински изследвания във Franceville, Габон, идентифицирали HTLV ретровируси в хората, изложени на риск от контакт с нечовекоподобни примати. Чрез използването на молекулен скрининг, за да проучат кръвни проби от 300 души, които са били ухапани от маймуни в Централна Африка, те намерили вируса HTLV-4.

Пациентите съобщават, че са били жестоко нахапани от горили по време на ловни дейности, което потвърждава зоонозния произход на инфекцията. Фактът, че този вирус се среща само в двама души, които са били ухапани от горила, а не в някой, който е бил ухапан от шимпанзе или по-малка маймуна, предполага, че заразата е специално предадена от горилите. Важно е да се отбележи, че кръвните проби са взети няколко години след ухапването, което показва, че инкубационният период на заболяването е доста дълъг и устойчив.

Нещо повече, ухапване от горила настъпили няколко години, преди да са взети кръвни проби, разкривайки хронична устойчивостта на този вирус при хора.

Това изследване подкрепя идеята, че горилите трябва да се разглеждат като ключови източници на инфекциозни агенти, които могат да бъдат предадени на хората. Резултатите показват, че вероятно има няколко други случаи в Камерун и Габон, както и в съседните страни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !