Опасни емисии: Открито е мощно изпускане на метан от влажните зони на Южен Судан

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2019 в 14:38 8409 0

Микробите във водонаситените почви в района Суд произвеждат метан. Кредит: Copernicus Data 2019/ESA/Sentinel-2

Учените смятат, че сега могат да обяснят поне част от скорошния ръст на нивата на метан в атмосферата.

Около една трета от ръста на емисиите на опасния парников газ метан (CH4), наблюдаван в периода 2010-2016 г. в Източна Африка, се дължи на големия прилив на вода от източноафриканските езера, включително Виктория. Това твърдят изследователи от Университета в Единбург, Великобритения, които правят своите изводи на базата на сателитни данни, съобщава BBC News.

Това би увеличило CH4 от влажните зони, което представлява значителна част от покачването на глобалния метан.

"В този регион няма много наземни наблюдения, които могат да докажат или опровергаят нашите резултати, но данните, които имаме, се съгласуват перфектно", заяви проф. Пол Палмър (Paul Palmer). "Имаме независими доказателства, които показват, че влажните зони на Суд се разширяват по размер и дори може да се видят на въздушните снимки - те стават по-зелени", коментира Палмър за BBC News.

Кредит: NOAA

Метанът е мощен парников газ и подобно на въглеродния диоксид увеличава концентрацията си в атмосферата.

Но това покачване не е равномерно. Всъщност в началото на нашия век количеството на газа дори се стабилизира за известно време. Но след това концентрацията показва скок през около 2007 г., като през 2014 г. бе регистриран още едно допълнително покачване.

Метанът сега се покачва бързо и днес възлиза на малко над 1860 части на милиард по обем.

В момента се разисква кои са вероятните източници, като в сред тях несъмнено са емисиите от човешки дейности като земеделие и използване на изкопаеми горива. Но има и немалък естествен компонент и много настоящи изследвания са съсредоточени върху приноса на тропиците.

С помощта на данни от японския космически кораб GOSAT екипът наблюдава поведението на парниковите газове над торфените и влажни зони в Африка и установи значително увеличение на емисиите на метан над Южен Судан, съсредоточени в периода 2011-2014 г.

Предполагайки, че източникът може да бъде регионът, наречен Суд - знае се, че почвените микроби във влажните зони произвеждат много метан - екипът започва да търси други набори от спътникови данни, за да съгласува данните си.

Наблюденията на температурата на земната повърхност подкрепят идеята, че почвите в региона са станали по-влажни. Гравитационните измервания в Източна Африка също показват увеличение на теглото на водата, съдържаща се в почвата. Сателитните данни за надморската височина сочат увеличение на водните нива на езерата и реките на юг.

"Нивата на източноафриканските езера, които захранват Нил, се увеличиха значително през проучвания период. Това съвпада с увеличаването на метана, което наблюдавахме и това означава, че причината е увеличените водни количества на реките във влажните зони", обяснява д-р Марк Лунт (Mark Lunt).

Кредит: Copernicus Data / ESA / Tropomi

Екипът публикува своите открития в сряда, 11 декември, в списание Atmospheric Chemistry and Physics и представи нови данни за метана, направени от сателита Sentinel-5P на срещата на Американския геофизичен съюз.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !