Оси-мутанти с червени очи бяха създадени за първи път в лаборатория

Антония Петрова Последна промяна на 19 април 2017 в 15:30 7060 1

Снимка: Akbari Lab

Учени модифицираха очите на изумрудена хлебаркова оса (Ampulex compressa) да станат червени. По този начин доказаха, че технологията на "генното редактиране" може да бъде използвана и при толкова малки същества.

Крайната цел е да се постигне по-голямо разбиране на генетиката на насекомите, което може да бъде използвано за откриване на нови начини за защита на посевите или за спиране разпространението на болести като малария, съобщава Independent.

Проучването, публикувано в списание Nature, е било трудно за извършване технически, защото яйцата на осите са една четвърт от размера на зрънце ориз и съдържат голям плоден сак.

Учените, начело с проф. Омар Акбари от Университета на Калифорния Ривърсайд, съобщават, че първоначално са планирали да се насочат към необичайната способност на мъжките оси да се подсигуряват, че цялото им поколение е мъжко. В момента е неизвестно по какъв начин те "някак убиват женските ембриони и създават само мъжки", обяснява Акбари.

"За да разберем това, ние трябва да проследим техните PSR (paternal sex ratio) хромозоми, вероятно чрез мутирали райони от тези хромозоми, за да се определи кои гени са ключови за тяхното функциониране", допълва Акбари.

"По същество малко яйце се изкарва от по-голямо яйце, инжектира се с компоненти на мутирала ДНК и се поставя обратно в по-голямото яйце, за да се развие", обяснява Акбари. "Трябва наистина стабилна ръка и се изисква много търпение за микроманипулация като тази. Трябва да се използва много, много фина игла и микроскоп, и да се инжектират поотделно хиляди ембриони, но накрая ние разработихме протокол, който може да бъде използван за прекъсване на ДНК в този организъм и показахме, че това работи", допълва ученият.

Цветът на очите на осите бива променен от черно към червено като се използва техниката за генно редактиране CRISPR, което дава изключителен пример за това какво може да бъде извършено. "От предишни изследвания знаехме, че ако генът за очната пигментация бъде прекъснат, те ще имат червени очи, затова той изглеждаше добра мишена за пробив на ген", коментира още Акбари. "Големи красиви червени очи са нещо, което никой няма да пропусне да види", допълва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9016

1

Елл

20.04 2017 в 11:16

Браво но американските учени, отново! Вместо да прогледнат, че генното им инженерство вреди на природата те едно по едно всичко от природата ше модифицират, за да пасне.