01 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

"Остров" от боклук с размерите на Мексико е открит в Тихи океан

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 август 2017 в 14:18 96240
Снимка: Pinterest

Учените откриха още едно струпване на пластмаси, битови отпадъци и химикали в Тихи океан. Появата на нов, подобен на по-северния "Голям тихоокеански остров от боклук", открит между Хаваите и континенталната част на САЩ, определено не е добра новина, разказва IFLScience.

Наличието на новото струпване бе потвърдено наскоро от проект, ръководен от океанографа Чарлс Мур (Charles Moore) от фондация of the Algalita Research Foundation по време на шестмесечното си пътуване в Тихия океан край бреговете на Чили и Великденския остров и в южната част на Тихия океан. Предишни изследвания намекнаха за наличието на "острова", но досега нямаше конкретни доказателства.

Изследователите все още се отнасят скептично към данните за това ново откритие, но Мур смята, че то има потенциал да бъде голямо около милион квадратни километра.

"Ние открихме огромни количества пластмаса", разказва океанографът Чарлс Мур за ResearchGate

Wikimedia Commons

Наистина тези "острови" могат да бъдат огромни. Те обаче не са толкова плътни, колкото се виждат на някои изображения. Първоначалният анализ показва, че повечето от пластмасите, открити в новата находка, са с размерите на зърно от ориз, с около един милион пластмасови частици на квадратен километър. Все пак, тя включва и големи парчета като бутилки, капачки, мрежи за риболов и т.н. Досега повечето от боклуците в новооткрития "остров" изглежда, че идват от риболовната промишленост, а не са битови отпадъци.

Тези струпвания обикновено се предизвикват от гигантски системи от циркулиращи океански течения, които почистват морските отломки от пристанища, реки, пристанища, докове и кораби. Останките се събират в определени райони от океана, благодарение на ветрове или течения, и се натрупват в големи количества. В крайна сметка се образуват тези "петна". Най-известното от тях е "Централносеверотихоокеанското, открит през 80-те години.

Тези полета от пластмасови боклуци представляват реална заплаха за морските и сухоземните екосистеми, да не говорим за корабите и инфраструктурата.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.