От какво са направени червените ленти на Европа

Наука ОFFNews Последна промяна на 14 май 2015 в 14:30 2969 0

Кредит NASA / JPL / Galileo

Изглед от Европа

Червеникавите ленти, които кръстосват повърхността на луната на Юпитер, Европа, може би са причинени от сол, процеждаща се от подземното море до повърхността, след което потъмнява, тъй като е изложена на радиация, показва ново проучване.

"Това ще бъде просто и елегантно решение за произхода на този тъмен, мистериозен материал", казва астрономът-планетолог Кевин Ханд (Kevin Hand) от Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory - JPL) на НАСА.

Учените отдавна се опитват да разберат източника и състава на тъмните следи, а и на пукнатините и другите сравнително млади геоложките особености на Европа, разказва ABC Science.

Усложняванение в картината внася суровата радиационна обстановка на Европа, както и мощното магнитно поле на Юпитер.

В проучване, които ще бъде публикувано в списание Geophysical Research Letters, Ханд и съавторът му Робърт Карлсон (Robert Carlson), също от JPL, описват лабораторни тестове на симулирани терени на Европа, в които се опитват да получат съответствие на цветовете на различни облъчени вещества със следите върху Европа, заснети от вече несъществуващия космически кораб Galileo и няколко телескопа на НАСА.

Към резултатите от предишни изследвания, сочещи сярата и магнезия като потенциални кандидати, новият експеримент показва, че обикновената готварска сол - натриев хлорид - също има сериозни основания.

Учените изследват сол, както и смеси от сол и вода във вакуумна камера при температура от минус 173 ° по Целзий, подобна на тази на Европа. Те след това са използвлиа електронни лъчи за да симулират радиационната обстановка на този спътник на Юпитер.

Бялата сол става жълтеникаво-кафява, цвят, подобен на този, който се вижда на резките на повърхността на сателита.

"Химическият подпис на изпечения от радиацията натриев хлорид е завладяваща среща с данните от космическите апарати за мистериозния материал на Европа", заявява Ханд.

Учените се опитват да съберат достатъчно информация, за да разберат дали на Европа има условия, които са подходящи за живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !