31 октомври 2020
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Отбелязваме Световния ден на водата

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 22 март 2019 в 08:45 11180

На 22 март целият свят празнува Световния ден на водата. Това е инициатива, която има за цел да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му.

Като международен празник е предложена през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Общото събрание на Обединените нации определи 22-ри март, 1993 като първия Световен ден на водата.

Всяка година Световния ден на водата подчертава специфичен аспект от проблемите на водата. През 2018 г. темата на кампанията бе „Природата за водата“, която насочва внимание към това как можем да използваме природата, за да се справим с проблемите на водата в 21-ви век.

Темата през 2019 г. е "Вода за всички! Всеки е важен!".

Водата е съществен елемент от живота. Повече от необходима е - тя утолява жаждата и защитава здравето ни.

Цел 6 на програмата на ООН за устойчиво развитие (SDG 6) е да се осигури достъпност и устойчиво управление на водите за всички до 2030 г. 

 „Безопасно управление на питейната вода“ означава вода, която е достъпна в домовете, налична при необходимост и свободна от замърсяване. Днес милиарди хора все още живеят без безопасна вода.

Този Световен ден на водата, 22 март 2019, е за справяне с водната криза, като се обърне внимание на причините, поради които толкова много хора са лишени от достъп до чиста вода.

Водата е човешко право

През 2010 г. ООН призна "правото на безопасна и чиста питейна вода и канализация като човешко право, което е от съществено значение за  всички човешки права".

Правото на човека на вода дава право на всички, без дискриминация, на достатъчна, безопасна и достъпна вода за лична и домашна употреба; което включва вода за пиене, пране, приготвяне на храна, лична и домашна хигиена.

Регулаторните и правните рамки трябва да признават правото на вода за всички хора и финансирането трябва да бъде справедливо и ефективно насочено към тези, които имат най-голяма нужда от него.

Световният ден на водата се координира от UN-Water - междуведомствен механизъм на ООН за сътрудничество по всички въпроси, свързани с питейната води - в сътрудничество с правителствата и партньорите.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.