Откриха един от най-големите необработени диаманти

Антония Петрова Последна промяна на 17 март 2017 в 09:31 14692 0

източник: OLIVIA ACLAND

Християнски пастор от Сиера Леоне откри един от най-големите необработени диаманти в света, съобщи ВВС News.

Диамантът тежи 709 карата и веднага след откриването му е бил предаден на президента на страната и заключен в централната банка. Камъкът се нарежда на 13-о място сред 20-е най-големи диаманти, които някога са били намирани. 

Скъпоценният камък е открит в окръг Кано, известен с добива си на диаманти, от пастор Емануел Момо (Emmanuel Momoh). Стойността му все още не е определена. Това е най-големият камък, откриван в Сиера Леоне, от 1972 г. досега, когато беше намерен 969-каратовият Звездата на Сиера Леоне. 

Цената на такъв камък е трудно да бъде определена, защото зависи от неговите качества, а не от размера, коментира пред ВВС Матю Няунгуа, специалист по диамантите от Rough and Polished. През май миналата година компанията за добив на диаманти Lucara продаде 813-каратов камък за 63 милиона долара на затворен аукцион в Лондон.

Президентът на Сиера Леоне Ернест Баи Корома (Ernest Bai Koroma) благодари на своя народ, че не е изнесъл незаконно открития диамант извън страната. "Собствениците трябва да получат това, което заслужават, но камъкът трябва да донесе ползи и за страната като цяло", се казва в изявление на президента.

Сиера Леоне е добре позната със своята диамантена индустрия, но приходите от диаманти отиват основно за финансиране на продължаващата вече десетилетие гражданска война в страната. Бунтовниците използват диамантите за закупуване на оръжие. Този аспект от конфликта получи световно внимание благодарение на холивудския филм Blood Diamond с участието на Леонардо ди Каприо и Джимон Хонсу.

източник: OLIVIA ACLAND

Рудокопачите са често срещани в богатите на диаманти райони на Сиера Леоне, разположени основно в окръг Кано. Дори само да се родиш там е достатъчно, за да се превърнеш в търсач на диаманти. 

ВВС предава разказ на един от тези търсачи на име Умару Фофана:

"Копая речните легла за златоносен пясък и вадя калната земя в търсене на съкровище. Диамантите понякога са толкова близо до повърхността, че е обичайно хората да събират мънички скъпоценни камъни, изкарани при проливен дъжд. Аз самият съм намирал един или два пъти. След изпитите за завършване на училище започнах да се занимавам само с това, за да мога да си платя университета. Ние сме трима в нашата банда, както са известни групите от копачи. Работим незаконно, така че го правим и бързаме преди охраната да ни хване. Веднъж, докато разтърсвах ситото под водата, за да измия калта от камъните, видях блестящ предмет. Вдигнах ситото и забелязах това, което всички ние търсим. И тогава избягах. Делът ми от открития двукаратов диамант ми плати таксите за университета".

Диамантът Кулинан

Ето кои са петте най-големи диаманти в света:

1. Кулинан (Cullinan Diamond), открит в Южна Африка през 1905 г, тежи 3,107 карата

2. Lesedi La Rona (на местния език означава "Наш свят"), открит в Ботсвана през 2015 г., тежи 1,111 карата

3. Екселсиор (Excelsior Diamond), отрит в Южна Африка през 1893 г, тежи 995 карата

4. Звездата на Сиера Леоне (Star of Sierra Leone), открит през 1972 г. в Сиера Леоне, тежи 969 карата

5. Несравним (Incomparable Diamond), открит в ДР Конго през 1984 г., тежи 890 карата

През последните години в южна Африка се наблюдава скок на откриването на големи диаманти. Сред тях е и 1,111-каратов диамант, открит в Ботсвана през 2015 г.

диамантът Lesedi La Rona

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !