05 December 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Откриха най-далечната звезда във Вселената

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 April 2018 в 00:00 91590
Снимка: NASA

Наблюдавайки далечен масивен галактически куп, учените забелязват случайно една звезда, разположена почти два пъти по-далече - на разстояние от 9 милиарда светлинни години.

Това е най-далечната звезда, някога откривана от астрономите.

Галактическият куп действа като "лупа", която дава възможност да се види далечна гигантска звезда.

Откритието е публикувано в списание Nature.

За сравнение, възрастта на Вселената се оценява на 13,8 милиарда години.

Трябва да се отбележи, че е доста трудно да се наблюдават обикновени единични звезди - отдалечените звезди са доста бледи, в сравнение с галактиките и галактическите купове. Съществуващите технологии за наблюдение на далечния космос обикновено позволяват да се откриват клъстери от галактики (в тях може да има до 10 милиарда звезди). Този път обаче, благодарение на ефекта "гравитационна леща", астрономите успяха да открият нова звезда на разстояние от 9 милиарда светлинни години. Звездата е наречена Икар, в чест на героя на древногръцката митология, който се е издигнал на небето по-далеч от всеки от смъртните герои.

По време на наблюденията на галактическия куп MACS J1149 + 2223, който се намира на разстояние от 5 милиарда светлинни години от Земята, международен екип учени забелязва лек проблясък. Изследователите предполагат, че това е светлина от експлозия на свръхнова (експлозия в края на еволюцията на звездите, след която те се превръщат в черна дупка или неутронна звезда). По-подробният анализ обаче показва, че всъщност това е светлина от син супергигант - рядко срещана звезда, един от най-големите и най-ярките обекти във Вселената.

Снимка на звездата Икар, направена от телескопа Hubble. NASA/ESA/P. Kelly

Учените забелязват светлината на такава далечна звезда, благодарение на това, че галактическият клъстер играе ролята на гравитационна леща. И за късмет е точно пред Икар. Поради размера гравитационното поле на клъстера се оказва толкова силно, че светлината от далечната звезда се изкривява и усилва. В резултат за наблюдателите от Земята Икар изглежда много по-голяма и по-ярка.

Откритието може да хвърли светлина върху изучаването на тъмната материя. Изследователите смятат, че от техните наблюдения на Икар може да се стигне до заключението, че тъмната материя се състои от голям брой черни дупки с маса, която е десетки пъти по-голяма от масата на Слънцето.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.