Откриха най-старото селище в Австралия, определяно като Атлантида на Юга (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 21 май 2017 в 08:18 5817 0

Снимка: Peter Veth / University of Western Australia

В Австралия отриха най-ранното човешко селище на 50 000 години, което в момента се намира под морето. Досега най-старото откривано селище беше на 47 000 години.

Учените определят мястото като Атлантида на Юга, съобщава IBTimes.

Безпрецедентното откритие на кости и артефакти е направено в изолирана пещера на брега на остров Бароу, на около 50 км от Пилбара, Западна Австралия. Това са останки на първите обитатели на Австралия, гласи проучване, публикувано в Quaternary Science Reviews.

Археологическите разкопки разкриват уникални доказателства за ранно и успешно адаптиране на първите аборигени, както към крайбрежната околна среда, така и към пустинните пейзажи. Открити са и най-ранните доказателства за обитаване на крайбрежието в Австралия.

Мястото е било изоставено преди около 7 000 години заради покачване на морското ниво до настоящите му състояние. "Пещерата е била използвана предимно като ловно убежище преди около 50 000 - 30 000 години, преди да се превърне в жилищна база за семейства преди 10 000 години", обяви авторът на проучването Питър Вет (Peter Veth) от Университета на Западна Австралия.

Снимки: Peter Veth / University of Western Australia

Пещерата Бууди (Boodie Cave) е пълна с човшки артефакти като дървени въглища и каменни оръдия, а също и останки от животни, с които са се хранили първите аборигени. Изхвърлени животински кости разкриват важна информация за това как са живели хората преди 50 000 години, а също и за средата, в която са живели.

По това време морското ниво е било непостоянно. Когато брегът се отдръпвал, е имало по-малко кости от риба и други морски обитатели, които хората са яли. Когато морското ниво е било по-високо, а брегът по-близо, е имало повече кости от риба в пещерата.

"Огромната пещера на острол Бароу предоставя богати древни артефакти, за събиране и лов на морски и други животни, белези на околната среда, които показват употребата на сега наводнения крайбрежен пустинен пейзаж - ако желаете Атлантида на Юга", коментира Вет.

"Познати са ни стари пустинни места от северното полукълбо, но малко имат такива необичайни данни за храните по онова време", допълва той.

Откритието показва приспособимостта на първите хора в Австралия, които са ловели и са се хранили с изцяло различни сухоземни животни, когато моретата са се отдръпнали. 

"Забележително е, че ранните колонизатори на сега потъналия Северозападен шелф не обръщат гръб на морето или не са били ограничени до крайбрежието, а са се приспособили бързо към нови двуутробни бозайници и растения от обширните морски пустини в Северозападна Австралия", коментира Вет.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !