Откриха нови останки на хора от Помпей, загинали при изригването на Везувий (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 24 ноември 2020 в 04:43 8690 0

Кредит Luigi Spina/Pompeii Archaeological Park

Позите, в които са застинали телата на двамата мъже, погубени от изригването на Везувий

Останките на две жертви от изригването на вулкана Везувий преди почти 2 000 години са открити в голяма вила в покрайнините на Помпей, съобщават от управата на археологическия обект.

"Намерени са два скелета на хора, уловени от яростта на изригването", се казва в изявлението на служителите на италианския исторически обект близо до Неапол.

Изследователите смятат, че телата са на млад роб и по-богат възрастен мъж, на около 40 години за който се предполага, че е негов господар, въз основа на остатъците от дрехите и външния им вид.

Останките на двамата мъже, открити във вила до Помпей. Кредит: Luigi Spina/Pompeii Archaeological Park

Разрушеният град Помпей е засипан с пепел след изригването на вулкана Везувий през 79 г. сл.н.е. Сега той е втората най-посещавана туристическа дестинация в Италия след Колизеума в Рим, като през миналата година е посетен от близо 4 милиона души.

Комплексът, простиращ се на 44 хектара, е това, което е останало от един от най-богатите градове в Римската империя. Пластове пепел покриват много сгради и предмети в почти непроменено състояние, включително и труповете на жертвите, вкаменени в позите, в които са намерили смъртта си.

След откриването на последните човешки останки, костите са анализирани и след това в кухината под пепелта е излят гипс, за да се направи отливка на позите, в които са били телата, техника, изобретена от Джузепе Фиорели през 1867 г.

Черепът на единия мъж е доста добре запазен. Кредит: Luigi Spina/Pompeii Archaeological Park

Двата скелета са намерени по време на продължаващите разкопки в Чивита Джулиана, на около 700 метра северозападно от Помпей, във вила с изглед към Неаполския залив, където преди това са открити конюшня и останки от три впрегнати коня.

Двете тела са открити в странична стая на "криптопортикуса" - коридор под вилата, където вероятно са отишли да потърсят убежище.

Докато разкопките продължават в Помпей, посещенията на туристи са спрени поради мерките, въведени заради коронавируса.

Източник: Science alert - Ancient Victims of Mount Vesuvius's Fury Discovered in The Ashes of Pompeii

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !