Откриха викингска играчка от дърво (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 31 март 2017 в 13:02 3089 0

Снимка: NTNU University Museum

Археолози откриха дървена играчка на 1000 години на дъното на стар кладенец в централна Норвегия. По всичко изглежда, че това е внимателно издълбана викингска лодка. Археолозите отбелязват, че тя предоставя ценни насоки за живота и културата на хората, които са я създали.

Откритието е направено от археолози от NTNU University Museum в Трондхайм, по време на разкопки в малко стопанство в близост до въздушната станция Орланд, на крайбрежието на централна Норвегия, съобщава IBTimes.

По време на разкопките археолозите откриват малък кладенец, който ги заинтригува, защото е бил пълен с нечистотии, оставени от обитателите на тези земи преди хиляда години. Не е ясно защо са го сторили - възможно е водата в кладенеца да е била пресъхнала или пък да е станала негодна за пиене. 

Археолозите започват да копаят в кладенеца през лятото на 2016 г. Откритата малка лодка е с вдигнат нос, също като викингските кораби, и има дупка в средата, където трябва да е стояла мачтата. 

Снимка: NTNU University Museum

Откритието е много интересно, тъй като много малко подобни скандинавски играчки са били откривани досега. Единствената подобна играчка от същия период е открита в региона през 1990 г. в град Трондхайм. 

Преди хиляда години Трондхайм е бил богат търговски пункт и столица на Норвегия във викингската епоха до 1217 г. Затова и откритието от 1990 г. има логика, тъй като обитателите на Трондхайм са били относително по-богати в сравнение с другите норвежци и децата им са имали по-голям достъп до играчки и повече време за игра.

Новото откритие на красива играчка в малка ферма обаче е интригуващо. "Тази лодка играчка говори нещо за хората, които са живели тук. Първо, това не е толкова често срещан обект, свързан с дете. Играчката показва, че децата в тази ферма са можели да играят, че са имали разрешение да правят нещо друго, различно от работа на полето или да помагат във фермата", обяснява Улф Франсон (Ulf Fransson), археолог от NTNU University Museum и един от двамата полеви ръководители на разкопките край въздушната станция.

Това предполага, че макар обитателите на фермата вероятно да не са били богати като хората в Трондхайм, те са оцелявали значително добре, като са позволявали на децата да играят. 

Лодките са били сред най-технологичните обекти, правени през средните векове. Така че една реалистично изглеждаща играчка би могла да бъде възприета като "наистина страхотна, също както децата днес смятат състезателните коли или самолетите за страхотни", допълва Франсон.

Фактът, че това е реплика на викингски плавателен съд също е важен. Това предполага, че тези кораби са били добре познати дори на хората навътре в сушата и че приключенията на викингите са предизвиквали въображението на селяните.

В кладенеца археолозите откриват също и парчета кожа, които може да са били използвани за направа на обувки. Едната изглежда почти завършена. "Това са били обикновени обувки, работни обувки, носени всеки ден", обяснява Франсон. Първоначално изследователите са смятали, че тези части от обувки трябва да са по-скорошни. Анализът на състава обаче ги е датирал от между 1015 и 1028 години. 

Откритието е допълнително потвърждение, че живелите тук хора не са били бедни. "Открихме много парчета от обувки и това говори, че не са били много бедни, защото са имали средства, които да хвърлят за обувки", отбелязва Франсон.

Снимка: NTNU University Museum

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !