30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е нов вид кръвоносни съдове в костите ни (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 януари 2019 в 00:00 52610
Снимка на бедрото на автора Матиас Гюнцер, стрелките показват следи от транскортикалните съдове. Кредит: Nature Metabolism

Време е да се пренапишат анатомичните атласи - в нашите кости е открит нов вид кръвоносен съд, съобщава NewScientist.

Тези неизвестни преди това съдове преминават от повърхността на костите до вътрешната им кухина и могат да обяснят някои заболявания на костите, като остеопороза и състояния, свързани с имунната система.

Откритието е описано в списание Nature Metabolism.

Човешката анатомия обикновено не се възприема като област на големи открития, но дори и днес се разкриват нови тъкани или органи.

Екипът на Матиас Гунцер (Matthias Gunzer) от Университета Дуйсбург-Есен в Германия извършва откритието си като с помощта на химикали прави костта на мишка прозрачна. След това успяха да видят малки кръвни съдове, пресичащи костната стена.

via GIPHY

В костта на долната част на крака на животното - с размерите на кибритена клечка - учените виждат около хиляда от тези капиляри, които наричат транскортикални съдове. Преди това се знаеше само за няколко кръвоносни съда, които влизат в костта или в края ѝ, или по средата. Новооткритите капиляри покриват цялата кост, като съставят по-голямата част от кръвоснабдяването.

Хората също имат подобни транскортикални съдове, а екипът ги е забелязал и на малки парчета човешка бедрена кост. Има и други видове кръвоносни съдове, които подхранват човешките кости, така че транскортикалните съдове могат да съставляват по-малко от общата им циркулация - но никой не е преценил количеството им в цялата човешка кост.

Костният мозък в костите е мястото, където се помещават имунните клетки, а при мишките транскортикалните съдове са се оказали ключов път за излизане на имунните клетки - същото може да става и при хората, коментира Гунцер.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.