25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открит е първият вид плуваща гигантска стоножка с болезнена отровна захапка (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 юли 2016 в 15:50 112750
Първият в света гигантска плуваща стоножка сколопендра катаракта. Снимка: ZooKeys

Ентомологът Джордж Бекалони (Beccaloni) по време на медения си месец в Тайланд открива "ужасяващ гигант, отровен и пълзящ" - стоножка, дълга 20 см, която не само ходи по земята, но и може да плува под водата, според National Geographic.

Задълбочено описание на новия вид е публикувано в последното издание на ZooKeys.

"Ходил съм къде ли не по света и винаги съм обръщал камъните край потоците, но когато открих тази стоножка, бях много изненадан", споделя Бекалони пред National Geographic. "Тя беше с доста ужасяващ вид: много голяма с дълги крака и с отвратителен тъмно зеленикаво-черен цвят".

Вместо да се стрелне в гората за защита, тази стоножка скача във водата и докато Бекалони се опомни, плувайки "със силата на змиорка" се скрива под камък. Новият вид е първият по рода си, който може да плува. Наречен е сколопендра катаракта, Scolopendra cataracta, от латинската дума за "водопад".

Въоръжена с болезнена, отровна захапка, която използва, за да парализира плячката си - от риби до змии, тази гигантска стоножка стига до 20см.

Ето една снимка на кошмарната ѝ уста:

"Зъбите" на новооткритата сколопендра катаракта. Снимка: ZooKeys

След доставянето на образеца в Природонаучния музей в Лондон от Бекалони през 2001 г., няколко години по-късно са намерени от д-р Грегъри Еджкъмб ( Gregory Edgecombe) две подобни стоножки в Лаос. ДНК анализът потвърждава, че и трите, както и образци, открити във Виетнам през 1928 г. (но погрешно идентифицирани), са част от нов вид.

Макар че тези водни гиганти не се интересуват от хората като плячка,  едно ухапване от тях вероятно ще съсипе деня ви. Според описания на разположение онлайн (както и клипове), ухапването е изключително болезнено и причинява подуване, повръщане, главоболие, и както може да си представим, непреодолим страх от стоножки.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.