13 май 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открита е най-старата пещерна рисунка в Австралия и - познайте - това е кенгуру (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 23 февруари 2021 в 08:46 28680
Кредит: Peter Veth, Balanggarra Aboriginal Corporation

Най-старата известна скална аборигенска живопис е открита в Австралия и - за изненада - това е рисунка на кенгуру. Констатациите са подробно описани в ново проучване, публикувано в списание Nature Human Behaviour.

Изследователите, изучаващи скалното изкуство на осем места в района на Кимбърли в Западна Австралия, откриват галерия с голямо разнообразие от стенописи, изобразяващи животни, включително змия, фигура, подобна на гущер, и три макроподи (емблематичното семейство торбести, което включва кенгуру, валаби и куока).

С помощта на местните аборигени учените от Университета в Мелбърн се опитват да датират произведенията на изкуството. Определянето на времето, когато са направени тези картини обаче не е лесно, тъй като древните аборигенски художници често рисуват с помощта на охра - боя, състояща се от железен оксид, който не може да бъде датиран лесно, тъй като не съдържа органичен материал.

За да преодолеят това препятствие, изследователите се обръщат към един гениален изпитан метод - вместо да датират картината, те датират гнездата на оси над и под картината и една рисунка, подобна на кенгуру, е датирана между 17 500 и 17 100 години, което я прави най-старата рисувана фигура в Австралия до момента.

„Това прави картината най-старата известна картина в Австралия“, заявява в прессъобщение д-р Деймиън Финч (Damien Finch), постдокторант от Университета в Мелбърн и водещ автор на изследването.

Пещерно изкуство

Рядко изображение на човешка фигура от най-стария стил на рисуване в Кимбърли, датирана на повече от 9000 години. Кредит: Pauline Heaney and Damien Finch

Кенгуруто е нарисувано върху наклонения таван на скален заслон, собственост на клана Унганго в страната Баланггара, в североизточната част на Кимбърли, Западна Австралия. Заедно със забележителната си възраст, стилът на рисуване също привлича вниманието на изследователите. Неговият мащаб в реални размери и предметът са типични за натуралистичния период. Както обясняват изследователите, това дава ценна представа за културата на хората, които са рисували тези картини, и дори предполага възможността да се открият и по-стари творби в Австралия.

„Това е знакова находка, тъй като по първоначални оценки можем да разберем нещо за света, в който са живели тези древни художници. Никога не можем да разберем какво е имало в съзнанието на художника, когато е рисувал това произведение преди повече от 600 поколения, но знаем, че натуралистичният период се разпростира в последния ледников период, така че околната среда е била по-студена и по-суха от днешната“, обяснява д-р Финч.

Кредит: Damien Finch. Illustration by Pauline Heaney

„Това емблематично изображение на кенгуру визуално е подобно на скалните рисунки от островите в Югоизточна Азия, датирани отпреди повече от 40 000 години, което предполага културна връзка - и намеква за още по-старо скално изкуство в Австралия“, добавя д-р Свен Узман (), един от главни следователи от факултета за социални науки в Университета на Западна Австралия.

Справка: Finch, D., Gleadow, A., Hergt, J. et al. Ages for Australia’s oldest rock paintings. Nat Hum Behav (2021). https://doi.org/10.1038/s41562-020-01041-0

Източник: Oldest Cave Art In Australia Has Been Found And - Of Course - It's A Kangaroo, IFLScience


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.