Открити са два вида жаби, способни да впръскват отрова със жило

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 август 2015 в 15:43 5941 0

Кредит Carlos Jared

Aparasphenodon brunoi.

Наскоро открита жаба в джунглите на Амазонка, за разлика от други отровни жаби, не само има отрова в кожа си, но може и активно да я впръсква.

Бразилският изследовател Карлос Джаред (Carlos Jared) от Института по биомедицина Бутантан се натъкнал на жабата по време на теренно проучване в Националния парк Гойтаказес в югозападното крайбрежие на страната.

Заинтригуван от необичайния вид на малката зелена блатна жаба, ученият я взел и не успял и да мигне, когато изпод горната устна на жабата се проточило остро жило и пронизало ръката му. Внезапната болка накарала Джаред да изпусне жабата и следващите пет часа бил в агония.

Отровните жаби са добре познати на зоолозите. Тяхната кожа съдържа толкова силни токсини, че дори при докосване са опасни. Но Corythomantis greening била първата, за която е установено, че може способна активно да инжектира отрова в жертвата си. Тази отрова се оказала два пъти по-опасна от отровата на гърмящата змия. Всъщност Карлос Джаред бил спасен по чудо.

Corythomantis greening. Снимка: Carlos Jared

Междувременно, същият екип от изследователи е открил в Гойтаказес и друг неизвестен досега вид отровна жаба, Aparasphenodon brunoi. Нейната отрова е вече 25 пъти по-силна от тази на усойницата. Този път учените били вече са по-предпазливи и не са я вземали в ръцете си. Тя очевидно също има "жило", с което може да вливаее смъртоносната си отрова в тялото на жертвата или при самоотбрана – в нападателя си. Това е рефлекс - в отговор на някаква заплаха, острото жило свързано със в специални жлези, разположени под кожата на устните, излиза от областта на горна устна, готово да вкара отровата. Интересното е, че тези два вида жаби не са близки роднини, а тези сходни адаптации, най-вероятно, са се развили независимо.

Докладът за откритието е публикуван в списание Сell.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !