05 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Открити са органични молекули в области на формиране на звезди

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 април 2015 в 11:21 32030
Мъглявината NGC1333, един от районите на звездообразуване, където е открит формамид. Снимка: NASA-Spitzer

Сложни органични молекули, като формамид, от която могат да се образуват на захари и дори аминокиселини, нуклеинови киселини са открити в области, в които се образуват звезди, подобни на нашето Слънце. Астрофизици от Испания и други страни са открили биомолекулата в пет протозвездни облака, съобщава Science Daily.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Един от най-големите проблеми на науката е изучаването на произхода на живота и неговите молекули - прекурсори. Формамидът (NH2CHO), е отличен кандидат, който би помогнал в отговора на този въпрос, тъй като съдържа четирите основни елемента (азот, въглерод, водород и кислород). С негова помощ е възможно да се синтезират аминокиселини, въглехидрати, нуклеинови киселини и други основни съединения в живите организми.

Тази молекула е в изобилие в пространството, предимно в концентрираните облаци от газ и прах, където се раждат звездите. Това бе потвърдено от международен екип от изследователи, след като са претърсили за формамид десет области на звездообразуване.

"Открихме формамид в пет протозвездни облака. Това доказва, че тази молекула е широко разпространена в облаците от прах и газ и се формира на най-ранните етапи на еволюцията на звездите и планетите", обяснява Ана Лопес Сепулкре (Ana López Sepulcre) водещ автор на проучването и изследовател в Университета в Токио. 

Това откритие се е случило благодарение на огромния телескоп (повече от 30 метра в диаметър) в Института по радиоастрономия IRAM (Institut de Radioastronomie Millimétrique), намиращ се в Сиера Невада.

Но формамидът е не единственото открито органично съединение. Само този месец е открит и метил цианид (CH3CN) около младата звезда MWC 480 вече на етап образуване на планети. Данните от това изследване са публикувани в списание Nature.

"Това проучване показва, че сложните молекули могат да оцелеят до късните етапи на звездна формация, а дори и да продължат своето формиране впоследствие." - е допълнила Ана Лопес.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.