Откривател на фалшива ваксина е осъден на затвор за измама

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 юли 2015 в 18:53 4162 0

Кредит iastate.edu

58-годишният Донг-Пай Хан бе осъден на 57 месеца затвор и глоба от 7.2 милиона за фалшифициране на данни за проучване на ваксина срещу HIV вируса.

На 1 юли бе осъден на четири години и девет месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 7.2 милиона щатски долара бившия научен сътрудник от Университета на Айова Донг-Пай Хан.

Редки са случаите, когато учен отива в затвора за измама в изследванията си. Но тази история привлича вниманието на местния републиканският сенатор Чарлз Грасли, който настоял властите да поискат сметка за изразходвани средства за псевдонаучни изследвания. И така, Донг-Пай Хан бе осъден на 57 месеца затвор и солена глоба от 7.2 милиона за фалшифициране на данни за проучване на ваксина срещу HIV вируса, причиняващ СПИН, отбелязва онлайн изданието Nature news.

Преди няколко години Хан е участвал в изследвания за ваксина срещу HIV, финансирани от правителството на САЩ. Малко след началото колективът е докладвал успех. Във ваксина на основата на заешка кръв били открити антитела за борба с вируса.

Съобщението за ваксината предизвиква фурор. Материали за обещаващото откритие са публикувани в няколко медицински списания. По-късно, в края на краищата измамата е разкрита. Оказа се, че антителата са добавени към серума от самия Хан заедно с проби от човешка кръв.

Хан е принуден да подаде оставка от Университета на Айова през 2013 г., след като академичната общност заключи, че е фалшифицирал резултатите от експеримента за ваксина, подкрепен от федералното правителство с 19 милиона долара.

Според твърденията му, е извършил измамата неволно: човешки проби попаднали във ваксината случайно, а когато е открил това, бил толкова объркан, че не докладвал за станалото, а продължил да подменя пробите.

По-рано Донг-Пай Хан се призна за виновен. Неговият адвокат поиска от съда да сведе наказанието до пробация. Но съдията приема страната на обвинението, защото прекалено меко наказанието може да доведе до нови подобни измами, отбелязва CBS News.

Според The ​​Daily Mail, Хан е роден в Сеул (Южна Корея), но работи и живее в САЩ, заедно със жена си и двете си деца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !