Озоновата дупка над Южния полюс израсна за седмица и стана по-голяма от Антарктида

Учените все още не знаят какво е причинило такова рязко увеличаване на озоновата дупка

Ваня Милева Последна промяна на 17 септември 2021 в 09:20 13937 0

Карта на озоновата дупка над Южния полюс на 15 септември 2021 г. . Кредит: Copernicus Atmosphere Monitoring Service/ECMWF

Всяка година над Южния полюс на Земята се образува озонова дупка. Тази година дупката е нараснала по-голяма от Антарктида само за седмица.

Всяка година между август и септември, когато започва пролетта в Южното полукълбо, озоновият слой над Антарктида става по-тънък. Така озоновата дупка достига максималния си размер между средата на септември и средата на октомври.

Тази година озоновата дупка е надвишила 75% от всички регистрирани дупки от 1979 г. насам. Учените все още не знаят защо озоновата дупка се е увеличила толкова бързо тази година.

През 2020 г. размерът на озоновата дупка достигна 24 милиона квадратни километра в началото на октомври. В началото на този сезон озоновата дупка се е развивала по обичайния начин, но през последната седмица се е увеличила значително.

Промените в озоновите дупки се наблюдават от Службата за атмосферно наблюдение "Коперник" CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), използвайки компютърни симулации и сателитни наблюдения.

„Доколкото можем да съдим, озоновата дупка вече не расте много бърз, но все пак можем да видим известно увеличение в началото на октомври“, съобщава Винсент-Хенри Пик (Vincent-Henri Peuch) от CAMS.

Озоновият слой ни осигурява защита срещу вредните UV лъчи на Слънцето. Използването на синтетични съединения като хлорофлуоровъглеводородите през миналия век допринесе за изтъняването на този слой. Те достигат до стратосферата, където се разграждат и отделят хлорни атоми, които разрушават озоновите молекули.

Наблюдавани са признаци на възстановяване след забраната на тези синтетични съединения, но възстановяването на озоновия слой все още е бавно.

„Процесът на възстановяване на озоновата дупка не е непременно в опасност, защото една година е твърде голяма или твърде малка“, отбелязва Пик. „Наблюдава се голяма променливост всяка година и за да се оцени процесът на възстановяване на озоновия слой, трябва да се проследят няколко години, за да види разликата".

Рекордни нива за дълбочината и площта на озоновите дупки не са наблюдавани няколко години подред. Известно е, че най-голямата озонова дупка е регистрирана през 2006 г. Но дългосрочната тенденция остава непроменена: от 80-те до началото на 90-те години дупката бързо нараства на размер.

В първите години на 21-ви век мащабът на годишните озонови дупки се стабилизира. Според учените годишните колебания в размера на дупките са причинени от промени в температурата и атмосферната циркулация. По-студените условия увеличават площта и намаляват съдържанието на озон в центъра на дупката. Моделите прогнозират, че озоновият слой на Антарктида ще се възстанови до голяма степен до 2040 г.

Източник: The ozone hole over the South Pole is now bigger than Antarctica, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !