Пън, който би трябвало да е мъртъв, е поддържан жив от близките дървета

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 27 юли 2019 в 00:00 7377 0

Sebastian Leuzinger

Пън на дърво, който би трябвало да е загинал, е поддържан жив от съседните дървета, които му доставят вода и хранителни вещества чрез преплетена коренова система.

Откритието, публикувано в списание iScience, дава повече яснота върху начина, по който дърветата и другите организми взаимодействат помежду си.

Себастиан Льозингер (Sebastian Leuzinger) от Оукландския технологичен университет, Нова Зеландия и негови колеги се разхождат в гората, когато откриват пън на дърво, от който расте жива тъкан. 

Любопитни да разберат как пънът оцелява без да има корона, те решават да наблюдават движението на водата около отрязаната основа на дървото Каури (Agathis australis) и съседните дървета от същия вид.

През следващите няколко седмици, учените откриват връзка между движението на водата в дърветата и в пъна. Съседните дървета изпаряват вода през листата си през деня и движението на вода в пъна остава ниско. Но когато през нощта другите дървета "спят", водата започва да циркулира през пъна. 

По подобен начин, при облачно или дъждовно време, движението на водата в дърветата намалява, а се увеличава в пъна. При здравите дървета, водата се движи най-вече чрез изпарението, но при пъна, който няма листа, движението е определено от това на съседите му. 

Оцелелият пън. Кредит: Sebastian Leuzinger

Заедно с идеята, че плесенните гъби помагат на дърветата да обменят въглерод и други хранителни вещества, тези взаимоотношения подлагат под съмнение разделението на дърветата на индивиди или отделни единици.

"И това драматично променя представата ни за горските екосистеми като "суперорганизъм", споделя Льозингер. 

Връзката за обмен на вода между дърветата може да ги направи по-устойчиви на суша, смята изследователят, но може да повиши и риска от разпространение на болести. Това е и особен проблем за дърветата Каури, които са засегнати от смъртоносна болест.

Горски служители съобщават за живи пънове още през деветнадесети век, но този е първият, на който е правено изследване как оцеляват. 

Има няколко възможни причини съсдените дървета да поддържат пъна жив. Възможно е корените му да им осигуряват повече стабилност в земята или просто той да е станал част от дълбоката коренова система на друго дърво-гостоприемник.

Кредит: Sebastian Leuzinger

Грег Муур (Greg Moore) от Университета на Мелбърн, Австралия обяснява, че дърветата са невероятно ефективни при оптимизацията на ресурсите си. 

"Така че фактът, че пънът е поддържан от съседните дървета, означава, че те имат изгода от това", смята той.

Справка: iScience, DOI: 10.1016/j.isci.2019.05.009

Източник: New scientist - Tree stumps that should be dead can be kept alive by nearby trees

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !