"Кихащи" растения могат да заразяват съседите си (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 20 юни 2019 в 09:00 5023 1

Кредит pixabay

Някои болни растения пшеница могат да "кихат" - отделяйки малки водни капчици, пренасящи патогени, според ново изследване, публикувано в списанието the Journal of the Royal Society Interface.

Според проведения експеримент при пшенични растения, заразени с плесенната гъба Puccinia triticina, стичащите се капчици роса, отделени от листата, пренасят спорите на гъбата. Патогенът, причиняващ заболяване известно като ръжда по пшеницата, може да зарази и други растения. 

Ефектът на прелитане на капките, които могат да попаднат и върху здрави растения, е резултат от особеност на динамиката на флуидите. Когато две капки се слеят, повърхностното напрежение се освобождава и преобразува в кинетична енергия, която може да "изстреля" капката далеч.

Това е "катапулт от повърхностно напрежение", обяснява механоинженерът Джонатан Борейко (Jonathan Boreyko) от Техническия университет на Вирджиния. Ефектът се получава само при суперхидрофобни, т.е. отблъскващи водата повърхности, каквито са листата на някои растения, включително и на пшеницата. 

Капката може да отскочи на няколко милиметра височина, достатъчно, за да избяга от слоя неподвижен въздух около листото и въздушното течение да я пренесе, заедно със спорите, към друго растение. Този ефект е наблюдаван при други суперхидрофобни повърхности, но сега за пръв път се разглежда като начин на разпространение на заболяване. 

Да се изясни механизмът на разпространение на ръждата е важно, за да може да бъде контролирана. Ако това "кихане" се окаже сериозен източник на разпространение е възможно например растенията да бъдат пръскани с покритие, за да не бъдат вече суперхидрофобни, обяснява Борейко.  

Източник: Science news - ‘Sneezing’ plants may spread pathogens to their neighbors

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.06 2019 в 19:20

Тия растения са суперхидрофобни, най-вече, за да създават трудности на традиционните си патогенни гъбички.

Умрем да познаем като как ще се развие идеята да им се намали хидрофобността.