Панголини може да са преносители на коронавируса

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 07 февруари 2020 в 15:43 7789 0

Кредит Wikimedia commons

Смъртоносната епидемия от коронавирус в Китай може би се е пренесла от прилепите към хората посредством нелегалния трафик на панголини, люспести бозайници, ценени в Азия като храна и в народната медицина.

Панголините са едни от най-честите жертви на трафик на животни в Азия, въпреки че са защитени от Конвенцията за търговия със застрашени видове, защото месото им се счита за деликатес в страни като Китай, а люспите са използвани в традиционната медицина. 

"Последното откритие ще бъде от голяма важност за превенцията и контрола на източника (на вируса)", обясняват от Аграрния университет на Южен Китай, в който се води изследването. 

Смята се, че епидемията, която до днес погуби 638 души в Китай, е започнала от пазара в град Ухан, в централната провинция Хубей, на който се продават и живи животни. 

Експертите смятат, че вирусът може да е възникнал при прилепи и след това да е предаден на хората, възможно посредством други видове. 

Геномното секвениране на новия коронавирусен щам, извлечен от панголините, съвпада на 99% с това на заразените хора, съобщава официалната китайска новинарска агенция Синхуа, добавяйки, че изследването открива, че панголините са "най-вероятния междинен преносител". 

Но Дърк Файфър (Dirk Pfeiffer), професор по ветеринарна медицина в Университета на Хонг Конг, предупреждава, че изследването все още е далече от това да докаже, че панголините са предали вируса.  

"Можем да направим по-категорични заключения ако се сравни преобладаването (на коронавируса) между различните видове, основавайки се на представителни извадки, каквито тези почти сигурно не са", обяснява Файфър. 

Той допълва, че дори тогава трябва да се установи връзка между хората посредством хранителните пазари. 

Източник: Reuters - China scientists identify pangolin as possible coronavirus host

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !