29 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първата 3D карта на мозък в наномащаб е факт (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 юли 2015 в 19:08 81230
3D реконструкция на всички клетъчни обектите около две апикални дендрити . Снимка: Kasthuri

Невролози от Харвардския университет (САЩ), водени от Нараянан Кастури (Narayanan Kasthuri) са създали триизмерна карта на мозък с безпрецедентна детайлност.

С нейна помощ може да се изследват процесите и връзките в мозъка почти на ниво отделни молекули - мащабът й е в нанометри. Статията, описваща постижението е публикувана в списание Cell.

Изследователите планират да използват инструмента за изследване на анормални връзки между мозъчните клетки, които лежат в основата на инвалидизиращи неврологични заболявания като шизофрения и депресия, разказва The Guardian.

Системата е направена като автоматично мозъкът се разделя на хиляди тънки слоеве, след което слоевете се оцветяват различно в зависимост от вида на тъканите, а електронен микроскоп прави снимки на всеки слой. Компютърът разпознава различните цветове като отделни структури и след това "съшива" цялостната картина, за да се създаде 3D-картата.

Този близък план показва синапси в контакт с дендрит (червеният обект в центъра). Белите точки са синаптичните везикули в аксоните. Снимка: Kasthuri и др / Cell 2015.

Авторите демонстрират възможностите на новата технологии с карта на зоните, отговарящи за сетивното възприятие, в мозъка на мишка.

Съществуващите технологии в момента осигуряват изображения с мащаб най-много микрометър, така че в сравнение с тях разработката на американските биолози е огромна крачка напред. "Един пиксел на снимка ЯМР отговаря на около един милиард пиксела в нашето изображение", - обяснява Кастури.

Използването на технологията е предизвикателство към възможностите на съвременните компютри. Например, триизмерната карта на целия мозък на мишка в тази резолюция изисква милиарди гигабайти. Според учените, това ще бъде реалност само след 3-5 години, а що се отнася до човешкия мозък, това е въпрос, по-скоро, на десетилетия.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.