Първи стъпки към професията - 10 деца завършиха TechARTnology

По време на курса децата се запознаха с основните принципи в рисуването и със стиловете и направленията в изкуството

Диана Маркова Последна промяна на 04 юли 2016 в 16:38 2256 0

Кредит Luxoft

Десет деца на възраст между 7 и 12 години – стипендианди на Luxoft, завършиха 4-месечен интензивен курс по дигитално рисуване в края на юни.

Обучението им е част от проекта TechARTnology, който стартира в края на февруари, давайки възможност на малчугани със заложби и мотивация от семейства с ниски доходи да се потопят в света на дигиталното изкуство.

Курсът съчетава класическото и дигиталното рисуване и дава основи за анимация и програмиране. Той подготвя децата за продължаващо обучение в областта на графичния дизайн, илюстрация и анимация, програмиране, индустриален дизайн, интериорен дизайн, ландшафтна архитектура, текстилен дизайн и други професионални насочености, чието значение все повече ще се засилва в бъдеще.

Според изследванията за креативност е препоръчително заложбите на децата да бъдат открити и изявени до десет годишна възраст. След това процесът става все по-труден, защото заложбите потъват в подсъзнанието, под натиска на натрупвания от външната среда.

По време на курса децата се запознаха с основните принципи в рисуването и със стиловете и направленията в изкуството. Те усвоиха класическите похвати в рисуването, както и последващата обработка чрез компютърни програми. Научиха още и основите при създаването на дигитално изображение, а също и двуизмерното и триизмерно изграждане с класически средства и дигитален софтуер.

Курсът дава шанс на децата да развият творческото си мислене, наблюдателност и способност за визуализация, а също и да придобият умения за изготвяне на професионални проекти и порфтолио.

„Силно изразени са дефицитите в масовата образователна система, свързани с цялостното развитие на децата и най-вече с развитието на креативното мислене и умения за комуникация. А именно тези умения са изключително необходими за по-нататъшно развитие и социална интеграция на децата. Често часовете по изкуства са неглижирани, а в специализираните училища по изкуства технологиите остават на заден план”, коментира Лъчезара Паскалева, основател на фондация Be Creative и партньор в проекта TechARTnology.

Освен стипендиите за децата, Luxoft – водещ доставчик на иновативни IT решения и разработване на софтуер, осигури и голяма част от необходимата за учебния процес техника.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !