03 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първи важни тестове за сателита на "Булсатком"

Първият български комуникационен сателит е подложен на екстремни тестове в термо-вакуумна камера

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 18 април 2016 в 17:38 58452

Преди броени дни първият български комуникационен сателит BulgariaSat-1 влезе в изпитателната термо-вакуумна камера, където започна тестването му в среда, симулираща екстремните условия в Космоса.

Това се случва две години, след като Булсатком стартира производството и подготовката за изстрелването на BulgariaSat-1 в орбита.

Камерата ще загрява сателита до 80°С и ще го охлажда до -70° С в среда с висок вакуум. Причината: там, където сателитът ще функционира, в околоземна орбита на разстояние 36 000 км над Земята, няма атмосфера и температурите са екстремни – страната откъм Слънцето ще бъде изложена на висока температура, а страната в сянка ще бъде подложена на студа на открития Космос.

Сателитът се подлага на обстойна проверка за да се гарантира, че радиочестотните компоненти ще функционират правилно в екстремните условия в Космоса. BulgariaSat-1 ще остане в термо-вакуумната камера за около месец, преди да премине към по-нататъшни тестове и изпитвания.

„Тестването на BulgariaSat-1 в термо-вакуумната камера е един от най-ключовите моменти от процеса на създаване на всеки космически апарат. За професионалистите от Булсатком и България Сат това е изключително вълнуващ момент. Готови сме за следващото изпитание по пътя на тази мисия в Космоса“, коментира Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат.

Следващата стъпка преди изстрелването предвижда тестване на антените в съоръжение, наричано Compact Antenna Test Range (CATR) през месец юли. Чак след потвърждаване на безупречни резултати сателитът ще започне своето пътуване към площадката за изстрелване. За доставянето на сателита до стартовата площадка се очаква да се използва специален контейнер, който може да бъде превозен единствено на борда на най-големият товарен самолет Ан-124, опериран от Руската компания Волга-Днепър.

Производството на сателита бе възложено на водещата в тази област компания - Space Systems/Loral (SSL), базирана в Силициевата долина в САЩ. Значителният напредък в построяването и тестването на първия български комуникационен сателит дава основания да се очаква BulgariaSat-1 да стане готов предсрочно и да бъде изстрелян по-късно тази година, чрез ракетата-носител Falcon 9 на фирмата SpaceX, което ще бъде предавано на живо.

Когато бъде изстрелян, BulgariaSat-1 ще бъде първият български геостационарен комуникационен сателит в историята на България и ще бъде позициониран на Българската позиция на геостационарната орбита, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Българският сателит освен за ТВ сигнал и за осигуряване на телекомуникационна свързаност би могъл да бъде използван и за услуги, свързани с националната сигурност.Рейтинг :
19.04 2016 в 09:19 2
+ 2
- 0
Сглобен в силициевата долина, за часна компания и ще се ползва за национална сигурност... Толкова ни е и националната сигурноста ама....

Рейтинг :
19.04 2016 в 06:24 1
+ 0
- 0
Най-големият самолет е Ан-224 Мриа и се оперира от украинска компания. :)
 
Още от : Новини
03 декември 2021 в 12:450
Какво е социална екология?
Какво е социална екология?
03 декември 2021 в 12:45
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.