Първият китайски космически апарат стигна Марс

Tianwen-1 ще помогне на изследователите да проучат геологията и характеристиките на почвата на Червената планета и да търси вода и лед.

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2021 в 19:04 2724 0

Сега Tianwen-1 е в орбита около Марс. Кредит: China National Space Administration/Xinhua via Zuma

Първият космически кораб на Китай, предназначен за изследване на Марс, стигна успешно до Червената планетана 10 февруари малко преди 20:00 часа по пекинско време, ден след космическия кораб на Обединените арабски емирства "Надежда".

Сега Tianwen-1 е на орбита около Червената планета. След три месеца той ще хвърли спускателен апарат и марсоход на марсианската повърхност. Орбиталният апарат и роувърът ще изследват геологията и характеристиките на почвата на Марс, включително ще търси вода и лед.

„Успешното пристигане на орбита около Марс е едно от ключовите предизвикателства на мисията“, коментира Ли Чунлай, заместник главен конструктор на програмата за изследване на Марс. Но има все още напрежение, докато мисията се подготвя да кацне автономно на Северното полукълбо на планетата. Ако кацането е успешно, марсоходът, който носи 6 инструмента, ще изследва планетата в продължение на поне 92 марсиански дни, всеки от които е еквивалентен на един ден и 37 минути на Земята, обяснява Ли.

Вече на орбита Tianwen-1, който носи седем научни инструмента, ще започне да прави точни изображения на района за кацане, известен като Utopia Planitia - плоска вулканична скала, покриваща огромна равнина. Районът е близо до големия вулкан Elysium Mons, където са открити куполи, конуси и други форми на релефа, които може да са свързани с наличието на вода или лед. Мисията ще изследва дали някога е съществувал древен океан в северната част на Марс и ще проучи геоложката еволюция на вулканите там.

Амбициозни планове

Tianwen-1 ще изпробва и технологиите за връщане на пробите, планирано за по-късно това десетилетие, и дългосрочните цели за изпращане на хора на Марс, разказва Дейвид Фланъри (David Flannery), астробиолог от Техническия университет в Куинсланд в Бризбейн, Австралия.

Плоската топография на площадката за кацане и ниските нива на слънчева и космическа радиация, заедно с потенциалното наличие на вода или лед, "правят това място подходящо за първата човешка мисия“, отбелязва Фланъри.

Подземният радар на борда на орбиталния апарат ще помогне на изследователите да изследват структурите под полярните ледени шапки на Марс, разказва Роберто Оросей (Roberto Orosei), планетарен учен от Института по радиоастрономия в Болоня, Италия. Европейският Mars Express, орбитален апарат, който обикаля Марс от 2003 г., преди това е откривал вода, която се крие под повърхността на южната полярна шапка. Оросей се надява, че радарът на Tianwen-1, който може да изследва структури на повече от 100 метра под повърхността с честоти и резолюция, с каквито предишните мисии не са използвали, ще помогне да се обясни как са останали течни затрупаните езера.

Надяваме се орбиталният апарат Tianwen-1 да продължи да събира данни за Марс в продължение на години. Това е важно, тъй като Mars Express, който е в експлоатация от почти две десетилетия, може да е към края на своя живот, коментира Оросей.

Източник: China’s first Mars explorer arrives at the red planet, Nature

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !