Първо глобално проучване на ползата от интравенозен цинк в борбата с COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 10 април 2020 в 08:00 10761 1

Кредит: CC0 Public Domain

Ще бъде проведено първото глобално проучване на приложението на интравенозния цинк за борба със симптомите на коронавируса (COVID-19).

Изпитването ще бъде ръководено от д-р Джоузеф Иския (Joseph Ischia) от Austin Health, заедно с д-р Уанийл Пател (Oneel Patel) от Катедрата по хирургия в Университета в Мелбърн, който има голям опит в проучването на защитните ефекти на интравенозния цинк срещу увреждането на органите, предизвикани от липса на кислород.

Д-р Иския разказва, че COVID-19 е особено опасен, тъй като се възпроизвежда вътре в тялото на пациента, което може да доведе до респираторни състояния като бронхит и пневмония.

"Ако COVID-19 попадне в белите дробове на пациента, той често трябва да бъде поставен на апарат за обдишване, за да се подпомогне дишането му, а в тежки случаи COVID-19 може да причини мултиорганна недостатъчност и мозъчно увреждане поради липса на кислород", отбезва д-р Иския.

Д-р Пател заяви, че проучванията показват, че цинкът е много ефективен при забавяне на скоростта, с която подобни вируси като SARS (тежък остър респираторен синдром) и обикновена настинка (друг вид коронавирус) се възпроизвеждат в организма.

"Нашите публикувани проучвания показват също, че високите дози цинк могат да защитят жизненоважни органи като сърцето, бъбреците и черния дроб срещу увреждането, причинено от липса на кислород", отбелязва д-р Пател.

Клиничното изпитване е ускорено, за да се провери дали приемането на ежедневни инжекции с цинков хлорид ще бъдат от полза за пациентите с коронавирус .

"Понастоящем няма специфично лечение за пациенти с COVID-19 и са изложени на висок риск от дихателна недостатъчност, което означава, че това проучване има потенциал да окаже огромно положително въздействие върху клиничните резултати", коментира д-р Иския.

"Надяваме се да покажем, че можем да спасим човешки животи като ограничим въздействието на симптомите. Очакваме да има на разположение предварителни резултати от проучването след само седем дни, така че много бързо ще разберем колко ефективно е това лечение."

Източник:

World-first trial to test benefit of intravenous zinc in COVID-19 fight, University of Melbourne

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

11.04 2020 в 05:25

А излишъкът от цинк, увеличава възприемчивостта към ХИВ
Кво ше праим сеа ...