Първото бронирано същество е със шипове на гърба и нежни пера за крайници

Чудовищата на камбия

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 09:52 5131 0

Кредит Javier Ortega-Hernández

Collinsium ciliosum, космато чудовище на Колинс".

Eдин от първите обитатели на Земята, развили броня за защита от хищници, e малко странно създание с редици от шипове на гърба си и подобни на нежни пера предни крайници, с които е филтрирало храна от водата.

То е населявало преди повече от половин милиард години древните морета, покривали днешен Китай,  където е открит този нов вид от палеонтолози от Университета Кеймбридж.

Учените обявиха в понеделник за откриването в провинция Юнан на красиви и запазени фосили на едно от най-странните животни, обитавали някога Земята. Съществото, Collinsium ciliosum, е живял през периода камбрий, време на забележителни еволюционни експерименти, когато са се появили много необичайни животни и по-късно са изчезнали.

Името му означава "космато чудовище на Колинс", заради странния му вид и косматите структури и в чест на на канадския палеонтолог Дезмънд Колинс (Desmond Collins), който за първи преди десетилетия е открил и описал подобно създание.

Докладът за откритието може да прочетете в PNAS.

"Collinsium определено са странни животни и ако някой сега се срещне с едно от тях, докато се гмурка, щеше да е шокиран", заяви палеобиологът от Кеймбридж Хавиер Ортега-Ернандес (Javier Ortega-Hernández), водещ автор на изследването, пред СВС.

Въпреки изумителния му външен вид, някои хора, "може да го харесат и да го сметнат за красиво животно," - добавя палеонтологът Xi-Guang Zhang от Юнанския университет в Кунминг, Китай.

Вляво Collinsium ciliosum на снимка като изкопаемо и реконструкция вдясно (Jie Yang, Javier Ortega-Hernández)

Ортега-Ернандес твърди, че Collinsium, които са живели преди около 515-518 милиона години, е далечен прародител на днешните кадифени червеи, група червеи, които обивават тропическите гори.

Collinsium са достигали до 10 cm дължина, снабдени със 72 остри шипове на гърба си, за да се предпазват от хищници и са едни от най-ранните животните, които са предпазвали меката си плът с броня.

Те имали подобно на наденица тяло със шест двойки, подобни на пера предни крайници, девет двойки задни крака с нокти и закръглена глава. Те разпервали перестите си предни крака, за да се образува нещо като кошница за улавяне на частици храна.

Collinsium е близък братовчед на друго странно същество от камбрия - Халюцигенията, Hallucigenia, с която ви запознахме скоро.

Цветна реконструкция на Hallucigenia sparsa. Снимка: Danielle Dufault

Мартин Смит, палеонтолог от Университет Кеймбридж, чието проучване за Hallucigenia бе публикувано миналата седмица в списание Nature, заяви, че има още чудовища като Hallucigenia и Collinsium и те ще имат достатъчно конкуренция в един "конкурс за най-странно създание от камбрия".

"Сред техните съвременните са включени такива зверове като Wiwaxia, плужек покрит с листа, подобни на люспи и стърчащи бодли; Anomalocaris, наподобяващ кръстоска между омар и отварачка за консерви; Nectocaris с две огромни като на калмари въртящи се очи и Opabinia, който прилича на скарида, глътнала прахосмукачка", коментира Смит.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !