28 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Първото регистрирано пълно слънчево затъмнение

| На този ден 04 юни 33630
Снимка: Wikimedia Commons

През 1302 г. пр. н. е. китайски историци документират епично пълно затъмнение, което блокира слънцето за 6 минути и 25 секунди.

Тъй като Слънцето е било символ на императора, затъмнението се е разглеждало като предупреждение за владетеля.

След затъмнението императорът е трябвало да яде вегетариански ястия и извършва ритуали за спасяване на Слънцето, според проучване от 2003 г. в Journal of Astronomical History and Heritage.

Кевин Пан (Kevin Pang), астроном от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, и колегите му анализират надписи върху древни фрагменти от черупки на костенурка (наречени оракулови кости), за да разберат датата на затъмнението - 5 юни 1302 г. пр. н. е.

Част от надписа гласи:

„Гадателят пита дали следващият ден ще бъде слънчев или не“, се казва в съобщение за пресата на НАСА.

На обратната страна на фрагмента надписът продължава :

 „... 52-ри ден, тъмнина до следващата зора. Три пламъка изядоха Слънцето и се видяха големи звезди".

Пан интерпретира „трите пламъка“ като „коронални потоци, издигащи се от повърхността на Слънцето, видими само по време на пълни затъмнения“, се казва в изявлението на НАСА. По време на слънчевото затъмнение, докато сянката на луната покрие слънцето, през деня звездите ще бъдат видими за земните жители.

Китайската лунно-слънчева календарна система / алманах винаги е била изключително важна. Всъщност Китай се смята за пазител на непрекъснат набор от астрономически наблюдения, по-дълъг от всяка друга цивилизация.

В Древен Китай слънчевите и лунните затъмнения са били считани за небесни знаци, които предсказват бъдещето на императора.

Древните китайци вярвали, че слънчевите затъмнения се случват, когато небесен дракон поглъща слънцето.

Те също вярвали, че този дракон атакува Луната по време на лунните затъмнения. На китайски език терминът за затъмнение е "ши" 食, което също означава "изяжда". Един древен китайски запис на слънчевото затъмнение описва слънчевото затъмнение като „слънцето е изядено“.

Традиция в древен Китай е да се блъскат барабани и гърнета и да се издава силен шум по време на затъмнения, за да се уплаши драконът. Китайският императорски император Чун Канг (пр. н. е. 2159 - 2146) научил за затъмнението, когато чул много шум по улиците, докато поданиците му се опитвали да прогонят дракона, който яде слънцето. Според съобщенията двамата императорски придворни астрономи, Хъ и Ху, били обезглавени, тъй като били пияни и не успели да предвидят събитието.

Източници:

The most famous solar eclipses in history, cbsnews

Eclipses in Chinese Cosmology, fengshuiism

Eclipse History, NASA


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.