Петте основни личностни черти се определят от гънките на мозъка

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 11:11 11438 0

Кредит University of Cambridge Research

Най-голямото по рода си проучване откри връзка между особеностите на структурата на мозъчната кора и 5-те основни личностни черти - невротизъм-стабилност, екстровертност-интровертност, откритост-консерватизъм, сътрудничество-конкуренция, добросъвестност-импулсивност, съобщава интернет страницата на Университета в Кеймбридж.

Статията е публикувана в списание Social Cognitive and Affective Neuroscience.

Гънките на външния слой на мозъка - кората на главния мозък - определя различни личностни черти в зависимост от това, колко е дебела и нагъната и каква е общата площ в определени области на мозъка. Няколко личностни характеристики са свързани с различната степен на нагънатост и дебелината на префронталната кора, която е част от мозъка, която се намира точно зад челото.

Хората, които са по-невротични, например, имат по-дебела кора и по-малко гънки в някои части на префронталната област. Хората, които са по-открити, имат по-тънка и нагъната кора в друга част на префронталната област. Много съвестните хора имат по-дебела кора и по-малко гънки в част от префронталната област. Широко скроените хора имат по-дебела кора в една област, наречена прекунеус (чиято активност наскоро бе свързана с чувството на щастие) и по-малка обща площ на горната част на темпоралния кортекс, който се намира в една изпъкналост странично на мозъка.

Естествено кората варира при всеки, което прави изключително важно да има по-голяма извадка, за да видите общата тенденция на това как свойствата на кората на главния мозък корелират с личностните типове.

Изследването е първото в такъв мащаб, което разкрива различните свойства на кората на главния мозък толкова детайлно в такава голяма извадка - 507 здрави хора на възраст между 22 и 36 като част от проекта Human Connectome Project.

Кората на мозъка се променя и расте през целия живот на човека.

"Това е малко като да разтягате гума. Ако я раздърпаш, тя става по-тънка и ако искате да се побере във ограничена площ като черепа, ще трябва да я нагънете", коментира авторът на изследването Лука Пасаноти (Luca Passamonti) от Университета в Кеймбридж пред IBTimes UK.

"Това е еволюционен модел, хората имат много по-нагънат мозък от животните“, добавя той. "Затова е толкова интересно да се намери силна връзка между тези измервания и човешките личностни черти," продължава Пасаноти.

Изследването е първата стъпка да се помогне на хората, които имат психични проблеми като тревожност или депресия, на базата на разбирането за това как мозъчните структури са свързани с личността.

"Хората с психични разстройства са склонни да имат „необикновен“ мозък. Някои от тези показатели се променят при хора с тревожност и депресивни разстройства", добавя Пасамоти. "В екстремни ситуации тези хора са склонни да бъдат по-драматични".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !