04 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

По генетичен път са създадени супермускулести прасета

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 юли 2015 в 00:07 123143
Тези месести прасета може да станат първите генно модифицирани животни, които да бъдат одобрени за консумация от човека. Снимка: Xi-jun Yin

Прасета с много повече мускулна маса, отколкото при нормалните са създали учените чрез редактиране на един-единствен ген, съобщава Nature News.

Кравите от породата белгийска синя отдавна се споделя по социалните мрежи като пример на чудовище, плод на ГМО технологиите. Но тя е резултат на многогодишна изкуствена селекция.

Големината и огромното количество месото на белгийската синя крава е проява на хиперплазия - аномалия, при която тялото произвежда много повече мускули. Тя възниква в резултат на мутация в гена MSTN, който кодира миостатина - протеин, който потиска образуването на мускулна тъкан. Хората, кравите, свинете и другите бозайници са диплоидни организми, т.е имат два комплекта хромозоми. Мутация, дори на един-единствен ген води до значително разпространение на мускулната тъкан, а на две - се създават чудовища за производство на месо.

Да, изглежда стъписващо, но това не е ГМО, кравите от породата белгийска синя са плод само на селекция.

По примера на легендарната крава, китайските генетици са създали свине-културисти, изменяйки този един-единствен ген.

При изкуствената селекция на кравата от породата белгийска синя са подбирани животни със същата мутация, но им отнело десетилетия. Новият метод е много по-бърз и не толкова спорен, колкото конвенционалните генетични модификации, при които гени от един вид организъм са "трансплантирани" в друг. Методът на китайските генетици включва промяна само на един-единствен ген в животното.

Ако регулаторите се съгласят, мускулестите, почти лишени от мазнини, прасета може да бъдат едно от първите генно модифицирани животни, разрешени за консумация от човека.


Стефан 03.07 2015 в 20:48 3
+ 0
- 0
Хм. Значи е вярно че китайците рязко са се съюзили с Путин. Изчезването на сланината ще е окончателния край на украинския национален идол.
Поп Дръвчо 02.07 2015 в 12:38 2
+ 0
- 0
Тоя нов вид свине ако има влияние върху здравето на людете, то ще е само и единствено положително. Аман от хора отраснали със свинска мас.
браво 02.07 2015 в 11:54 1
+ 0
- 0
Браво, всеки китаец културист, а какво ще правим с мафиотските индустрии за хранителни добавки и лекарства, идиотите, които ги ползват рязко ще намалеят и това ще отреже ушите на крави и прасета. За влиянието върху здравето и развитието на хората няма да говорим, това не влиза в далаверата.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.