05 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Почти всички млади исландци смятат, че светът е възникнал в резултат на Големия взрив

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 януари 2016 в 09:00 73052
Исландска църква. Снимка: Iceland.is

В резултат на социологическо проучване, проведено в Исландия, стана ясно, че никой (буквално, 0) от младите исландци на възраст под 25 години, не вярва в идеята, че светът е създаден от Бог.

Вместо това, по-голямата част от младите хора (93.9%) смятат, че светът е създаден вследствие Големия взрив, а 6.1% от анкетираните нямат мнение за произхода на света.

Оказва се, че привърженици на идеята за креационизма сред младите хора в Исландия няма. За изследването уведомява Iceland Magazine.

Все пак този резултат е в противоречие с факта, колко млади исландци принадлежат към определена религия. Установено е, че 40,5% от тях смятат, че са атеисти, а 42% са се обявили християни. В същото време най-много религиозни живеят извън столицата Рейкявик - 90%, а повечето атеисти живеят в столицата (31.4%).

Сред хората под 25 години и тези, чиято възраст е между 25 и 44 години, има доста значителна разлика в разбирането им по въпроса за произхода на света. Сред хората на средна възраст, повечето (77,7%) също предпочита да смятат, че светът е възникнал вследствие на Големия взрив, но вече 10.1% вярват в сътворението от Бог. Тенденцията, че колкото в по-възрастен човек, толкова е по-вероятно да е религиозен продължава да се задържа. Сред тези исландци, които са по-стари от 55 години, 46.1% поддържат теорията за Големия взрив, но броят на християните вече е 24,5%.

Социологичното проучване е изготвено от организацията The Icelandic Ethical Humanist Association. Авторите заключават, че 46,4% от исландците се определят като религиозни, което е най-ниската цифра към днешна дата за страна. Като се има предвид разликите в отделните възрастови групи може да се очаква тенденцията за увеличаване на секуларизацията да продължи.

От друга страна има някои доказателства за възраждане на интереса към старите скандинавски богове. По-рано бе съобщено, че исландските защитници на елфите са блокирали изграждането на път през места, където, според тях, обитават елфи и са завели съдебно дело срещу изпълнителите на строителството.


Цветан Колев 18.01 2016 в 13:06 2
+ 2
- 3
Толкова сте изостанали в мисленето си... Още противопоставяте наука и религия и се забавлявате от това. :D Хората вече говорят за спонтанно едновременно възникване на нашата Вселена (време и пространство), а "големият взрив" си остава една спорна хипотеза. И все пак, със или без Голям взрив, науката и вярата във висша сила - Създател не се изключват взаимно.
Ясен Христов 17.01 2016 в 20:56 1
+ 7
- 7
А при нас в училищата си разменят въшки и учат коледни стихитворения за Христос.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.