Покачването на морското ниво означава повече коралови острови - ако не убием коралите преди това

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 ноември 2018 в 13:27 8168 0

Кредит Prof. Paul Kench

Крайбрежие на коралови острови, атол Huvadhoo, Република Малдиви.

Повишаването на нивото на океаните може да помогне за дългосрочното формиране на островите от коралови рифове, като например Малдивските острови.

Това предполага ново изследване, но тези предвиждания ще се осъществят само ако има здрави корали.

Резултатите са публикувани в списание Geophysical Research Letters.

Много коралови острови се издигат на по-малко от три метра над морското ниво, така че ако морското равнище се повиши поради изменението на климата, те ще бъдат залети. Смята се, че такива острови се образуват около вулканична основа, която след това се скрива под водата, докато нарастването на коралите повишава височината на рифа и се появяват на повърхността, образувайки остров.

Такива острови очевидно са много уязвими от повишаването на морското равнище. Но, същото море може и да създаде и самите острови, съобщават от екипа.

Изследователите проучват пет острова в южните Малдиви. Чрез сондиране и вземане на проби те успяват да реконструират кога и как са се образували островите. Те съобщават, че бурите край бреговете на Южна Африка създават поредица от огромни вълни, които довеждат до формирането на Малдивите. Тези яростни вълни изхвърлят големи парчета от преди съществуващи рифове и ги пренасят на рифовите площадки. Това натрупване на рифов материал създава основите на островите, които виждаме днес.

Авторите заключават, че те са били формирани във време, когато морското равнище е било 50 см по-високо от днешното. 

Вълни с такава енергия възникват точно поради по-високото морско ниво.

Както по-високото ниво на морското равнище, така и големите вълни са от решаващо значение за изграждането на островите.

Сега предизвиканото от човека изменение на климата също увеличава морското равнище. Екипът твърди, че прогнозираното увеличение на морското равнище и по-големите вълни всъщност би могло да доведе до нарастването на кораловите острови.

Според резултатите основите на островите се появяват преди 3 до 4 хиляди години.

Rising sea levels may build, rather than destroy, coral reef islands from Northumbria University on Vimeo.

"Намерихме обаче доказателства, че кораловите острови на архипелага Малдивите действително са се формирали при по-високо морско равнище. Това ни дава оптимизъм, че ако промените в климата причинят покачване на морското равнище и увеличаване на мащаба на събитията с високо енергийни вълни в региона, това всъщност може да създаде идеалните условия за реактивиране на процесите, построили рифовите острови за първи път, вместо да ги потопи", коментира водещият автор Холи Иист (Holly East) от Катедрата по география и екологични науки в Университета Northumbria, Великобритания.

"Това обаче може да бъде проблематично, тъй като коралите са изправени пред редица заплахи от изменението на климата, включително повишаването на температурите на морската повърхност и океанската киселинност", обяснява тя.

Авторите отбелязват, че за описания процес на оформяне на островите, самият риф трябва да се формира от здрави коралови полипи. Много от факторите, свързани с глобалното затопляне, обаче подкопават здравето на тези организми.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !