Последният опит да се свържат с модула Philae на кометата е неуспешен (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 януари 2016 в 15:04 3352 0

Кредит ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Сбогом, Philae! Космическият модул, който се спусна на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко, от ноември 2014 не отговаря на опитите за връзка и сега изглежда почти сигурно, че апарата е заспал завинаги.

Последният път, когато командният център успя да се свърже с апарата е 9 юли миналата година. Оттогава системата не показва никакви признаци на живот, съобщава NewScientist.

Кометата продължава да се отдалечава от Слънцето, охлажда се и съответно повърхността й се осветява все по-зле. Така се изпариха и последните надежди да се събуди модулът Philae. Най-вероятно модулът се намира на засенчено място, където не прониква слънчева светлина и не може да получи енергията, необходима му за да работи.

"Не се чува нищо", заяви отговарящия за модула Щефан Уламек (Stephan Ulamec). В най-добрия случай, Philae може да е получил команда и да се премества, но не може да отговори, поради повреден предавател. По-вероятно е сигналът да не е получен."

"Специалистите от центъра на управление на полетите на мисията Rosetta в германския аерокосмически център DLR все още се опитват да установят връзка с модула Philae. Последният опит да се предаде команда за включване на жироскопа на модула се проведе на 10 януари и отново без резултат,"'- каза Рене Пишел (Rene Pischel).

От Европейската космическа агенция смятат, че един приемник и един предавател са излезли от строя, а другите две антени работят с прекъсвания като възможна причина е, че са заорали в почвата на кометата. Учените се надяват, че сондата може да приеме няколко команди на "сляпо", да се събудят някои от системите на модула, които да му помогнат да се придвижи до по-осветено място.

В момента Rosetta продължава да получава сигнали от повърхността на комета и ако Philae все пак се събуди, това няма да остане незабелязано. Rosetta ще остане на орбита около кометата до септември 2016 г., след което сондата ще кацне върху повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !