Повече от половината бремености завършват с аборт, показа ново изследване

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 август 2018 в 10:46 7883 0

Кредит Pexels

Изследване установи, че повече от половината от успешните зачевания приключват с аборт.

Оказва се, според статията, която може да прочетете в bioRxiv, че абортите се случват много по-често, отколкото осъзнаваме - дори от жените, на които им се случва. 

Изследването, което все още не е минало peer review, е направено от еволюционния генетик Уилям Ричард Райс (William Richard Rice) от Калифорнийския университет в Санта Барбара и се основава на много изследвания и здравни бази данни за мета-анализ.

Според предишни изследвания спонтанните аборти са някъде между 10 и 20 процента или до 1 на 4 установени бременности. Очевидно данните ще варират според региона и социално-икономическия статус, а рискът рязко се увеличава с възрастта.

Едно проучване в Дания, включващо 1 221 546 бременности между 1978 и 1992 г., показва, че общият брой на спонтанните аборти е 13,5%.

Но има още един много важен фактор, който трябва да се отбележи - много жени дори не осъзнават, че са бременни по начало и тъй като повечето спонтанни аборти се случват през първите 12 седмици от бременността, много често не разбират, че са имали аборт.

Такива неустановени аборти са повечето, според Райс. Всъщност той открива, че една жена на 20 години е еднакво вероятно да пометне и да роди.

И тъй като честотата на спонтанните аборти се увеличава с възрастта, броят на спонтанните аборти далеч надвишава броя на живородените, твърди неговият анализ.

"Това не е аномалия", заяви Райс пред New Scientist. "Това е нормално".

Това потвърждава не само от статистиката за бременностите, но също така и от статистиката за ин витро процедурите.

Проучването за ин витро процедурите от 2014 г. установи, че от 284 ембриона с нормален хромозомен набор (кариотип) при млади жени 151 са имат аномалии в броя на хромозомите - 53,2%.

Този вид аномалия, наречена анеуплоидия, е най-честата причина за спонтанни аборти, представляващи 50%, а рискът от нея се повишава с възрастта.

Използвайки тази информация, Райс изчислява, че жените в Дания, въз основа на гореспоменатото проучване, имат средно 1.7 раждания по време на живота си и 2.1 спонтанни аборта. А това е страна с достъп до свободен контрол на раждаемостта и аборт по избор до 12 седмици.

За разлика от това, мормонките в Америка през 19 век са имали средно 8 раждания и 16,8 спонтанни аборта.

Това е заключение, което предполага две неща. Първо, спонтанният аборт е "най-честият резултат от оплождането" и е "естествена и неизбежна част от човешката репродукция на всички възрасти", пише Райс в своята статия.

На второ място, достъпността на средства за контрол върху раждаемостта може да намали броя на спонтанните аборти, които ще се случат на една жена през живота ѝ.

Реалните числа вероятно никога няма да бъдат известни със сигурност, но е ясно, че използването на контрацепция значително намалява риска от спонтанен аборт, защото значително намалява риска от бременност на първо място.

"Съвременният контрол на раждаемостта с възможност за аборт по избор значително намалява, а не увеличава броя на абортите, които се случват на една жена", заключава Райс в статията си.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !