Преносим детектор ще ни пази от камикадзета

Наука OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2016 в 15:30 2291 0

Кредит Sandia National Laboratories

CBD-1000

Американска компания на име "R3 Technologies" е разработила преносим детектор CBD-1000 за самоделни взривни устройства, както и "пояс на смъртника", съобщават националните щатски лаборатории Sandia National Laboratories, които също са участвали в разработката на проекта.

По думите на разработчика остават да се направят няколко технически доработки, след които ще се премине към комерсиализирането на новия детектор. От "R3 Technologies" се надяват, че широката употреба на новия уред ще намали значително броя терористични актове, извършвани от камикадзета.

Преносимият детектор използва радиолокационна станция в X-диапазона (от 8 до 12 гигахерца). С нейна помощ детекторът е способен да открива лагери, пирони, керамични фрагменти, камъни и няколко други типа материали, използвани от терористите като шрапнели при сглобяването на взривните устройства.

Детекторът също така може да засича "пояса на смъртника" чрез металните и неметални взривни вещества в него. Според разработчика CBD-1000 може да "хваща" взривни устройства, които не могат да бъдат засечени от металотърсачите и детекторните рамки.

Теглото на преносимия детектор е около 6 килограма. Той се монтира на трипод и може да работи както с жично захранване, така и на батерии. Монтирането и включването отнемат не повече от 15 минути, а сканирането на хора на разстояние 2,7 метра отнема 1,3 секунди. Подготовката на специалист, който да работи с новия уред отнема половин час. В момента "R3 Technologies" прави доработка на софтуера, която ще позволи сканиране на хора на разстояние до 30 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !