02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

През 1975 един физик пусна публикация в съавторство с котката си. Защо?

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 31 декември 2016 в 10:00 97961
Честър е била сиамска котка като тази.

ФДЧ Уилард (FDC Willard), известен също като Честър, е котка, която е съавтор на публикация по физика на много високо качество от 1975 г. в известно списание. Собственикът й има много добра (и практична) причина да включи Честър като един от авторите, разказва за любопитния случай ZMEScience.

Джак Хадрингтън (Jack Hetherington) е професор по физика в Мичиганския държавен университет през 1975 г. Неговото изследване дава някои ценни резултати в областта на нискотемпературната физика, така че той изпраща статията си за публикуване в Physical Review Letters - едно от водещите издания по физика. Той я изпраща за партньорска проверка и тя е посрещната благосклонно, но един рецензент сигнализира за проблем. Хадрингтън е използвал местоимението "ние" по в публикацията си, когато всъщност, той е единственият автор. Какво се случва?

Имайте предвид, че това се случва през 1975 г., преди интернет и дори преди персоналните компютри. Всъщност цялата статия е написана на пишеща машина, а това отнема много време. Така пред Хадрингтън има две възможности - или да пренапише цялата работа, или да си намери друг автор. Първият вариант просто е немислим - твърде много изгубено време. Но добавянето на друг автор е също проблем, тъй като самият Хадрингтън признава: това ще намали неговия престиж и дори финансовото му възнаграждение. Има също и още проблем - времето. Резултатите са наистина обещаващи, а всеки изминал ден увеличава риска някой друг да получи същите резултати и да пусне публикация преди Хадрингтън. Така че след една "вечр на размисъл" той намира решение: просто добавя Честър като съавтор.

Очевидно е, че "Честър" не е нещо, което може да постави под научна статия, така че той е изобретил името: ФДЧ Уилард (FDC Willard). "FDC" е "Феликс Доместикус, Честър" (Felix Domesticus, Chester), а Уилард е името на бащата на Честър. Felis domesticus е латинското наименование на домашната котка.

Така с "подкрепата" на ФДЧ Уилард, представен като колега от университета, Хадрингтън отново изпраща статията в списанието, където е незабавно приета и публикувана и до днес е цитирана повече от 50 пъти. Добре свършената работа, Честър!

Разбира се, крайна сметка всички разбират за това, но Хадрингтън разказва: "Всички се смяха и скоро тайната за котката бе разкрита" ( ... cat was out of the bag - идиом, който означава "тайната бе разкрита").

"... това в крайна сметка се оказва правилно, хората ще си спомнят статията повече, отколкото ако имах нормален съавтор. Във всеки случай аз продължих напред и като цяло не съжалявам" - споделя Хадрингтън в Today I Found Out.

В крайна сметка, на всеки (с изключение на редакторите на списанието) идеята бе смешна и всички подкрепиха автора. В края на краищата, статията бе добра, и мотивите на Хадрингтън бяха разбрани от общността. Той даже продължи шегата и издава препечатки, подписани от двамата автори - нормален подпис под неговото име и отпечатък на лапа под името Уилард/Честър. Хадрингтън дори започва да описва котка си като университетски "консултант по ловене на мишки".

Съобщава се, че представител на Университета дори е поканил Уилард/Честър да се присъедини на пълен работен ден в университета, вероятно като рекламен трик (или кой знае, може би за изследванията му). В шеговитото писмо се чете:

"Позволете ми да призная, че ако не бяхте написал, аз никога не бих имал смелостта да помисля да се обърна към такъв виден физик ка ФДЧ Уилард с цел да го заинтересувам да се присъедини към Университетска катедра като нашата, която в края на краищата, не е дори сред най-добрите 30. Разбира се Уилард вероятно може би се стреми да се присъедини към една по-уважавана катедра".

И приключва по-оптимистично:

"Можете ли да си представите всеобщото ликуване, ако настина Уилард може да бъде убеден да се присъедини към нас, дори и само като гостуващ професор?"

Що се отнася до Уилард, неговият коментар по този въпрос остана неизвестен, макар че може да се надяваме, че е получил някакви привилегии след успеха си като автор. Дори публикува още една научна статия, този път на френски език. Тя не получи признанието на първата, но тя гарантира, че Уилард е единствената котка, някога публикувала научни статии на два различни езика.

Може да прочетете първата статия тук, а Американското физическо дружество през 2014 г. пусна всички котешки статии на свободен достъп.


+ 2
- 4
Тази котка-съавтор отдавна е умряла. RIP!
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.