През 2020 г. може да отвори врати първият космически хотел

Наука OFFNews Последна промяна на 15 април 2016 в 13:45 3511 0

Фразата "космически хотел" сигурно предизвиква спомени от научнофантастични филми, като например "2001: Космическа одисея", тази измислица вече е една стъпка по-близо до реалността. Това се дължи на нова, голяма инициатива на две частни космически компании от САЩ, съобщава онлайн-изданието iflscience.

Двете компании "Bigelow Aerospace" и "United Launch Alliance" (ULA) вече анонсираха своята идея да изстрелят завършено, космическо място за живеене най-рано през 2020 г. Съоръжението вече е наречено B330 и ще има обем от 330 кубически метра. То ще може да се използва за "извършване на изследвания при нулева гравитация, включително научни мисии и процеси на производство", се казва в изявлението от ULA.

Компанията "Bigelow Aerospace" вече има разработена технология за надуваем модул. Очаква се този модул или да бъде инсталиран като допълнително помещение на Международната космическа станция (МКС), или да се използва за направата на изцяло нова космическа станция. Ако модулът бъде добавен към МКС, нейният обитаем обем ще се увеличи с 30%.

По-интересната част от изявлението обаче гласи: "Отвъд нейната (на технологията - б.пр.) индустриална и научна цели, все пак тя има потенциал за дестинация за космически туризъм и престой при мисии към Луната и Марс".

Надуваемите модули на "Bigelow Aerospace" до някаква степен се превръщат в "гореща стока" в областта на космическите полети. Тестове през 2006 и 2007 г. доказаха, че технологията работи. Тя се състои в това, въпросният модул да бъде изстрелят в сгънато състояние и след това да се надуе с въздух в орбита.

Едно от предимствата на технологията за надуваем космически модул е, че конструкцията се пренася в "сгънато" състояние, което значително намалява заетото пространство в ракетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !