През 2050 г. половината хора ще са късогледи

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2016 в 11:35 9240 1

Картина на художника Филип Барлоу, която представя как виждат късогледите.

Ако се запазят сегашните тенденции до 2050 г. половината от световното население ще страда от късогледство (миопия), а у една десета - зрителните увреждания ще са тежки. До това заключение стигнаха австралийски и сингапурски изследователи.

Изследването е публикувано в списание Ophthalmology (импакт фактор 6.135).

Учени от Университета на Нов Южен Уелс и Сингапурския изследователски офталмологичен институт са провели мета-анализ на 145 проучвания с общо 2,1 милиона участници. 

Използваните в анализа данни обхващат градското и селското население на всички страни от 1995 до 2010. За страните, за които няма информация, са използвани данни от други сходни демографски и социално-икономически региони. За късогледство се определя влошаване на зрението до -0.50 диоптъра или по-малко, за тежко късогледство - до -5.00 диоптъра и по-ниски.

Въз основа на събраните данни, учените са изчислили броя на хората с късогледство през 2000 г. на около 1,406 милиарда (22.9% от населението), от които 163 милиона (2,7%) - с тежко късогледство. До 2050 г., в съответствие с техните изчисления, тези цифри ще се увеличат до 4,758 милиарда (49,8%) и 938 милиона, съответно.

"Оценките за разпространението на късогледството и тежкото късогледство от 2000 до 2050 прогнозират значително му увеличаване в световен мащаб, което трябва да се вземе предвид, да се планира организирането на грижи, включително и за усложненията, свързани с късогледството и загуба на зрението в почти един милиард хора с тежка форма на болестта," - пишат изследователите.

Късогледството (миопията) е заболяване, при което светлината, попадаща в окото не се фокусира върху ретината, а пред нея. Поради това, човек не може да фокусира отдалечени обекти и да ги вижда неясно. Тежката миопия може да доведе до усложнения като дегенерация на ретината и дори слепота.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2016 в 18:46

Умрем за такива "изследвания".

Ако се запази сегашната тенденция, към 2050г просто медицината ще обхване повече хора и ще им постави диагнозите.

Интересно как решиха че ще са половината хора - това малко или много предполага че другата половина ще се разпредели между далекогледите и горе-долу нормалните. Не излиза сметката.