Президентът Плевнелиев поздрави шампионите от олимпиадите по природни науки

Плевнелиев: Бъдещето не е в поставянето на граници

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 09:00 7826 3

Кредит СРООПН

Петата годишна олимпийска среща, която събира настоящи и бивши олимпийци по природни науки и техните ръководители, бе добър повод да се отбележат постигнатите успехи от изминалата състезателна година. Събитието се проведе на 12 януари 2016 г. (вторник) в София под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

През 2015 г. участниците от националните олимпийски отбори на България по природни науки - младежи на възраст 14 - 19 години - завоюваха за страната ни 68 медала и 6 почетни грамоти в петнадесет от най-престижните международни състезания. Стефан Иванов от ПМГ "Акад. Н. Обрешков", Бургас (8 кл.) стана абсолютен първенец сред всички състезатели на Международната олимпиада по астрономия, а Христо Венев от СМГ (11 кл.) зае абсолютно първо място на Балканската олимпиада по информатика.

"Сигурен съм, че всички вече осъзнаваме, че бъдещето не е в поставянето на граници, а в изграждането на мостове, които свързват хората. Високо ценим всяко едно отличие, което вие печелите за себе си, но и за България. Вие сте част от отбора на България и я поставяте на най-високата стълбичка на световните класации", поздрави състезателите Плевнелиев. "Дълбока благодарност на всеки един от вас, който показа, че талантът на България наистина няма граници. Вашият успех на световната сцена е плод и на всеотдайната работа на вашите учители. Най-отговорно заявявам, че тези големи учители са и големи българи, които развиват и са посветени на таланта на нацията. Нашето общество по традиция приема образованието като висша ценност. Това ни поставя като една по-специална нация и много ми се ще мъдрият български народ да продължава да мисли така", каза още държавният глава. Той подчерта, че българинът, колкото и беден да е бил през вековете, винаги е отделял средства за образованието на децата си.

На събитието присъства и заместник министъра на образованието Ваня Кастрева. Тя изрази своето възхищение към умните деца и каза, че министерството ще продължи да инвестира в олимпиади и състезания.

Джордж Зарубин, който от 4 януари е новият президент на Фондация "Америка за България", каза, че за периода 2010-2017 г. фондацията е предвидила 2.8 млн. лева за подготовка на ученици за олимпиади.

Второто събитие в календара на Сдружението за 2016 г. е благотворителен концерт в подкрепа на националния отбор по астрономия и астрофизика. Напомняме, че събитието ще се проведе на 15 януари от 19:00 часа в зала номер 3 на Националния дворец на културата в София.

Отличени бяха Христо Венев от 12 клас на СМГ, който спечели абсолютно първо място на Балканската олимпиада по информатика и Стефан Иванов (вдясно), 15-годишен ученик от 9-ти клас в ПМГ Бургас, носител на златен медал и диплом за най-добър резултат на цялата олимпиада в Международната олимпиада по астрономия, проведена в Казан (Русия).



Ръководителите на олимписките отбори с президента. Снимки: Наука ОFFNews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 12:30

Сметката е добавена отдавна в дописката за благотворителния концерт и е:

Дарителска сметка на СРООПН: Банка ДСК, IBAN: BG39STSA93000021807995

Може да дарите и на следния линк:
http://olympicbg.org/donate

13.01 2016 в 12:26

Кога ще видим сметки, за да помогнем на децата от отбора по астрономия и астрофизика за тяхното пътуване през декември? Не искам само да чета за постиженията на нашите бъдещи светила, които правят чудеса ВЪПРЕКИ държавата-мащеха - искам и да помогна. Вярвам, че и не само аз се чувствам така.

13.01 2016 в 10:28

първо - Христо Венев вече е 12-ти клас и второ - момчето вляво на снимката няма нищо общо като външен вид с Венев :)
ПС Поздравления за умните деца, за неуморния ежедневен труд, който полагат, за да бъдат на световно ниво и да прославят страната ни!