Произходът на Назаретския надпис предполага, че той няма нищо общо с Исус Христос

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 март 2020 в 00:56 6825 0

Кредит Скрийншот от YouTube

Мистериозна плоча, надписана с декрет на римски император от преди 2 000 години, дълго е смятана за съдържаща раннохристиянски твърдения за възкресението на Исус Христос от гробницата. Но ново изследване предлага съвсем различна теория - че мраморният блок носи обща заповед след като жители на гръцки острови плячкосват гроба на скоро починалия си владетел.

За да бъде вярна християнската теория, документът, съдържащ 22 реда текст на гръцки език, познат като Назаретския надпис, би трябвало да е записан върху плоча мрамор от Средния Изток. Това би направило тази плоча и най-древният предмет, свързан с ранното Християнство.

Вместо това обаче, химичен анализ на мрамора показва, че произходът на мрамора е от кариера на гръцкия остров Кос близо до Югозападното крайбрежие на Турция. Това предполага, че декретът на неназован император, който гласи, че всеки, който осквернява гробове и гробници или поврежда тела, ще бъде убит, е отговор на проникването в гробницата на тиранина на Кос Никиас от бившите му поданици. Никиас управлява Кос през 30-те години пр.н.е. преди да бъде свален от власт. Това са откритията на екипа, воден от историка Кайл Харпър (Kyle Harper) от Университета на Оклахома в Норман, публикувани в списанието Journal of Archaeological Science: Reports.

Новината, че народът на Кос е извадил останките на Никиас от вечния му дом, разпръсвайки костите му, явно се е разнесла от уста на уста и е създала скандал. Не много след инцидента един гръцки поет използва живота на Никиас като пример за обратите на съдбата. Учените предполагат, че декретът е издаден от първия император на Рим Август, като призив за спазване на законност и ред по Източното Средиземноморие. Съобщението и стила на издяланите гръцки букви предполагат, че документът датира от преди 2 100 до 1 900 години.

"Беше напълно неочаквано, че плочата на [Назаретския надпис] идва от Кос", обяснява Харпър. "Нашите аргументи за тиранинът Никиас не са 100% сигурни, но това е най-доброто обяснение, което имаме".

Връзката на химическия състав на мрамора с Кос е "напълно нова", смята Кристофър Джоунс (Christopher Jones), експерт по класическа история и авторитет по древните гръцки и римски надписи. Но все още има въпроси дали документът се отнася до плячкосването на гробницата на Никиас, обяснява Джоунс, който не е част от изследването.

Никиас е бил поддръжник на римския генерал Марк Антоний, който, заедно с кралицата на Египет Клеопатра, е разбит от Октавиан, бъдещият император Август, във война, приключила през 31 г. пр.н.е. Не е ясно защо Август би отговорил на атаката на гробницата на някого, който е подкрепял политическия му враг, се пита Джоунс. 

Възможно е декретът на Август да е част от по-голямо усилие да се спрат набезите към гробници на управници в Средния Изток и Мала Азия, предполага Джон Бодъл (John Bodel), историк на Древния Рим в Университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд. Надписи и законови текстове по онова време описват подобни случаи, обикновено насочени към гробовете на автократични, корумпирани местни владетели, пояснява Бодъл, който не е част от новото проучване. 

Нападението на гробницата на Никиас "може да е била доста зрелищно", но не е било нещо необичайно, продължава ученият. Кос се намира близо до крайбрежието на Мала Азия, където историци посочват, че първоначално започват атаките на гробове на владетели от народа. Затова историците на Рим дълго се съмняват в твърденията, че Назаретският надпис е свързан с ранното християнство, допълва Бодъл.

Екипът на Харпър анализира две малки проби от прах от мрамора, свалени от задната част на плочата. Установен е необичаен химичен състав, характеризиран с високи нива на специфичен изотоп на въглерода - въглерод 13 и необичайно ниски нива на специфичния изотоп на кислорода - кислород 18. Измежду мраморните кариери изучавани преди из цялото Средиземноморие, този геохимичен профил отговаря най-точно на кариерата на Кос. 

Археологът Робърт Тайкот (Robert Tykot) от Университета на Южна Флорида в Тампа е съгласен, че декретът вероятно е написан върху мрамор от Кос. Но са необходими още изследвания, за да се потвърди това, включително и сравнение на стронциеви и манганови изотопи от плочата, които характеризират различни кариери от Средиземноморието, допълва ученият. 

Без точна датировка на времето, когато е издялан Назаретския надпис, е възможно и плочата да е надписана през 19 век от някого, който е имал достъп до мрамор от Кос и умението да пише на подходящ гръцки, предупреждава Тайкот. Умело фалшифицирани артефакти от зората на християнството са силно желани от заможни колекционери на древно изкуство по онова време.

Произходът и контекстът на Назаретския надпис са мистерия от 90 години, след като информация за него е публикувана за пръв път през 1930 г. Колекционер на антики на име Вилхелм Фройнър (Wilhelm Froehner) се сдобива с мраморната плоча в Париж през 1878 г. Фройнър описва в бележките си, че предметът е "изпратен от Назарет", твърдение, което не може да бъде проверено. 

Безскрупулен търговец на антики може да е подвел Фройнър за произхода на надписаната плоча, за да повиши цената й, представяйки я за реликва на ранното християнство. Но Фройнър никога не уточнява името на продавача. 

"Как точно Фройнър се е сдобил с камъка сигурно завинаги ще остане неясно", допълва Харпър. 

Източник: Science news - The Nazareth Inscription’s origins may refute ties to Jesus’ resurrection

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !