09 декември 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Произведоха минерал, който може да пречисти атмосферата от въглеродно замърсяване

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 август 2018 в 11:46 78541

Учени са открили начин да произведат в лаборатория минерал, известен като магнезит, който може да абсорбира въглеродния диоксид от атмосферата.

Откритието е потенциална стратегия в борбата с глобалното затопляне, съобщава Индипендънт.

Докато светът се опитва да намали парниковите газове, експертите са съгласни, че технология, способна да изсмуква въглеродния диоксид от въздуха, е жизнено важна за ограничаване на глобалното затопляне.

Магнезитът е камък, който природата създава естествено, а процесът отнема хилядолетие. Той се използва в индустрията и бижутерията, а неговите способности да абсорбира въглеродни емисии отдавна са познати на науката.

Един тон от минерала има капацитета да изсмуче половин тон CO2 от атмосферата.

Предишни проучвания също са изследвали потенциала на подземните минерали да абсорбират и съхраняват вредни газове, но използването на това им качество беше затруднено, тъй като са необходими години на природата, за да създаде подобен тип камъни.

"Това е процес, който отнема десетки хиляди години", обяснява проф. Иан Пауър, който ръководи новото изследване в Trend University в Питърбъроу, Канада.

За да преодолеят този проблем, проф. Пауър и неговият екип идентифицират процеса, който формира магнезита при ниски температури, след което използват това познание, за да ускорят кристализацията на минерала.

Използвайки полиестерни микросфери като катализатор, учените успяват да съкратят времето за формиране на камъка до 72 дена.

Целият процес протича на стайна температура, което го прави изключително енергоспестяем.

Ние осъзнаваме, че това е експеримент, който трябва да бъде доразвит, преди да сме сигурни, че магнезитът може да бъде използван за абсорбиране и постоянно съхраняване на CO2, посочва проф. Пауър.

"Това зависи от няколко променливи като цената на въглерода, както и от подобряването на технологичния процес по абсорбирането, но вече знаем, че науката го прави изпълнимо", категоричен е той.

Резултатите от изследването ще бъдат представени на ежегодната конференцията по геохимия Goldschmidt.


+ 0
- 0
Статията е химически нонсенс, поне що се отнася до прибирането на цо2 от атмосферата.

Да, може да се произведе магнезит от магнезиев оксид и цо2. Хитрината е, че магнезиев оксид в природата няма. Поне на Земята, магнезият е здраво захванат, най-вече в карбонати - магнезит, доломит и други подобни. За извличането му от тези минерали трябва да се отдели цо2 точно толкова, колкото може да бъде погълнат после. И още някакво количество - защото за разлика от поглъщането на цо2, отделянето му от магнезита изисква топлина. Много топлина.

Абе направо казано, прави се в нещо като варова пещ.

Така че тия юнаци може би са открили начин за бърза кристализация на магнезит, която ЕВЕНТУАЛНО може да се използва за получаване на синтетичен магнезит за технически или бижутерски цели - когато природният не върши работа. Това по много косвен начин може и да намали емисиите - примерно от икономии в минното дело.

Но максимум толкова.
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.