27 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Протеинови инхибитори могат да служат за мъжки контрацептив

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 11 ноември 2015 в 06:07 46081
Скоро може да има и мъжки вариант на хапчето за контрацепция. Снимка: Christian Schnettelker/Flickr

Учените непрекъснато търсят варианти за разработване на мъжки контрацептив, който да е еквивалент на хапчетата поемани от жените и ново изследване в Япония предполага, че най-накрая може да сме открили нещо обещаващо.

Изследване при мишки, проведено от учени от Университета в Осака, Япония са открили начин да направят мъжките мишки временно нефертилни, чрез блокирането на специфичен протеин в животинската сперма, който се открива и в човешките сперматозоиди.

"Важно е да открием ефективно и обратимо контрацептивно средство, което да осигури на мъжете повече контрол върху репродукцията," обяви Масахито Икава (Masahito Ikawa), ръководител на Изследователския Институт по Микробни Заболявания към Университета в Осака. "Откритията от това изследване може да са ключова стъпка при осигуряването тъкмо на такъв контрол."

Блокираният при това изследване протеин, наречен калциневрин, бил потиснат при мишки с помощта на два химични инхибитора, което води до временна загуба на фертилност при животните. Мъжките мишки с инхибирания калциневрин продължавали да правят секс с женските мишки, но нито една от женските не забременяла. Отнемало 4 до 5 дни на третиране, за да се потисне напълно фертилитета на мъжките и още около една седмица след спирането на приема на калциневриновите инхибитори, за да се възстанови фертилността.

Въпреки че тези резултати все още не са възпроизведени при хора, имаме добро основание да смятаме, че това може да работи като форма на мъжко хапче за контрацепция. Химичните инхибитори, използвани за потискането на калциневрина при мъжките мишки - циклоспорин А (CsA) и такролимус (FK506) - са вече одобрени човешки медикаменти, които се използват като имуносуперсанти след трансплантации на органи, с цел понижаване на риска от отхвърляне на новия орган от имунната система на реципиента.

Въпреки че учените признават, че медикаментите не бива да се взимат с контрацептивни цели в сегашната им форма, новооткритите им свойства да повлияват сперматозоидите може да спомогне при разработването на мъжки контрацептив. 

"Имайки предвид тези резултати при мишки, спермалният калциневрин може да се използва като мишена за обратими и бързо-действащи човешки контрацептиви," пишат учените в своята статия, публикувана в Science.

За разлика от жените, при които имат богат набор от вече прилагани контрацептивни средства, мъжете трябва или да използват презервативи или да се подложат на операция за да предотвратят риска от бременност при полов контакт.

"Наличните мъжки контрацептиви не могат да отговорят на тази нужда," твърди Аарон Хамлин (Aaron Hamlin), директор на Male Contraception Initiative в САЩ, който не е участвал в това изследване. "Презервативите дават годишен риск от около 18% за бременност - което е близо до хвърлянето на зарче за средностатистистическия човек."

Източник: Science Allert


алекс 11.11 2015 в 08:06 1
+ 0
- 0
Моля, поправете си заглавието. Думата е инХиботор, не инГибитор !
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.